Gasramp Gellingen: proces in beroep van start

Vandaag is in Bergen het proces in beroep over de gasramp in Gellingen van start gegaan. Alle partijen kwamen aan het woord en de feiten en beschuldigingen werden voorgelezen. Vanaf dinsdag zullen de beklaagden gehoord worden.

fvangarderen

De gasexplosie in Gellingen dateert van 24 juli 2004. Bij de ramp kwamen 24 mensen om het leven. 132 mensen raakten gewond.

In eerste aanleg werden 11 van de 14 beklaagden vrijgesproken, onder hen ook Fluxys, de beheerder van het gasnetwerk, en het bedrijf Husqvarna, de eigenaar van het terrein waar de explosie plaatsvond.

Alleen de architect, de onderneming Tramo en de werfleider van die onderneming werden schuldig bevonden aan onopzettelijke doodslag. Ze zouden niet voldoende voorzorgsmaatregelen hebben genomen en onvoorzichtig zijn geweest.

Expertenrapport

Op de eerste procesdag zeiden de advocaten van de slachtoffers en het Waalse gewest dat één van de experts die door de onderzoeksrechter werd aangesteld om het terrein in Gellingen na de ramp te onderzoeken, gewerkt zou hebben voor Fluxys.

De man zou samengewerkt hebben met de gasnetwerkbeheerder over een gerechtelijk dossier waarover Fluxys met het gewest in conflict lag.

"Het rapport van de experten is niet onjuist, maar het vertoont hiaten", klonk het. "We kunnen niet anders dan ons hier vragen bij stellen"

Wat in het eerste vonnis over de gasramp in Gellingen stond en hoe de politiek hierop in het parlement reageerde vindt u op de expertenpagina van John De Wit.