Wikileaks bevestigt aanwezigheid kernwapens in België

Print
Wikileaks bevestigt aanwezigheid kernwapens in België

Wikileaks bevestigt aanwezigheid kernwapens in België

Uit de op Wikileaks gelekte documenten blijkt dat er wel degelijk kernwapens zijn in België. De aanwezigheid van die wapens in Kleine Brogel (foto) is nooit officieel bevestigd maar werd wel als een publiek geheim beschouwd.

Uit een bericht in november 2009 van de Amerikaanse ambassade in Duitsland aan het State Department kan opgemaakt worden dat er Amerikaanse kernwapens gestationeerd zijn in Duitsland, België, Nederland en Turkije.

Het bericht is de neerslag van een gesprek tussen de Amerikaanse ambassadeur in Berlijn Philip Murphy, de Amerikaanse diplomaat Phil Gordon en de Duitse nationale veiligheidsadviseur van bondskanselier Merkel, Christop Heusgen.

Turkije

Heusgen zegt dat de Duitse regering liever niet "de twintig" nucleaire wapens in Duitsland weg laat halen als Rusland er nog steeds duizenden overhoudt. Diplomaat Gordon merkt dan op dat het belangrijk is om eerst alle mogelijke gevolgen van het Duitse voorstel in acht te nemen: "Bijvoorbeeld, het terugtrekken van nucleaire wapens uit Duitsland en misschien uit België en Nederland kan het voor Turkije politiek heel moeilijk maken om de eigen voorraad aan te houden, zelfs als het overtuigd is van de noodzaak dat wel te doen".