Food

Griet met kruidenkorstje, jonge worteltjes met vinaigrette van citroen en tijm

Print

Griet met kruidenkorstje, jonge worteltjes met vinaigrette van citroen en tijm

Ingrediënten :

800 g grietfilet, 1 bussel jonge worteltjes, sap van 1 citroen, zeste van de citroen, 4 eetlepels olijfolie, 1 flinke eetlepel honing (gebruik bij voorkeur tijmhoning verkrijgbaar in een speciaalzaak), 5 takjes verse tijm, 5 sneden wit brood, 80 g boter in blokjes op kamertemperatuur, 1 busseltje platte peterselie (gewassen en geplukt), enkele takjes dragon, dille, munt, peper en zout.

Bereiding :

1 Verwijder de graten uit de grietfilet en verdeel de grietfilet in 4 mooie porties.

2 Verkruimel het brood en doe het in een foodprocessor.

3 Was en pluk de kruiden, voeg ze bij het brood, voeg de boter toe en kruid met peper en zout. Mix alles gron- dig tot een mooie groene pasta. Vorm dit tot een blok (zoals een klomp boter), wikkel dit in plasticfolie en zet de kruidenpasta in de koeling.

4 Schil de worteltjes en snijd het loof tot op 1 à 2 cm van de wortel. Kook de worteltjes beetgaar in kokend, gezouten water. Verfris onder koud stromend water.

5 Snijd de citroenzeste in zeer fijne reepjes, blancheer de citroenreepjes in koud water, laat opkoken, spoel de citroenzeste onder koud water en herhaal deze bewerking nog 2 maal. 1 maal is voldoende als je een biocitroen gebruikt.

6 Verwarm de oven voor op 200°C. Gebruik de grillstand als je deze hebt.

7 Schik de porties grietfilet op een bakplaat bekleed met ingevette aluminiumfolie. Snijd 4 mooie plakjes van 3 à 4 mm van de kruidenpasta en leg een plakje kruidenpasta op elke portie griet. Zet de grietfilets in de oven en gaar in 6 à 7 minuten.

8 Verhit de honing in een antikleefpan tot wanneer deze lichtjes karameliseert en blus met het citroensap. Voeg de geritste tijm, citroenzeste en de olijfolie toe en warm de worteltjes hierin op. Kruid met een weinig peper van de molen en wat zeezout.

9 Schik de worteltjes op de borden, schik er de griet met kruidenkorst bij en druppel wat van de citroen-tijmvinaigrette over de worteltjes...

www.ambiance.be

Niet te missen