Lezersvraag; 15% of 30% voorheffing op dividend Pfizer?

Print
Lezersvraag; 15% of 30% voorheffing op dividend Pfizer?

Lezersvraag; 15% of 30% voorheffing op dividend Pfizer?

Ik moet 30% Amerikaanse belasting betalen op mijn dividend van Pfizer Cert. Ik dacht dat dit maar 15% zou zijn.

Wie dividenden int van een buitenlands bedrijf is inderdaad niet aan het feest. Eerst komt de fiscus van het land van het bedrijf langs, nadien wil ook het Belgische ministerie van Financi├źn zijn deel. Maar er is toch enig soelaas.

Om die dubbele belasting wat te temperen, heeft ons land verdragen afgesloten met tal van andere staten. De overeenkomsten maken het mogelijk om in de meeste gevallen 15% terug te vorderen van de buitenlandse voorheffing die u hebt moeten betalen.

Op de Amerikaanse aandelen bedraagt de buitenlandse voorheffing 30%. Om een deel hiervan te recupereren, zijn twee systemen gangbaar: ofwel onmiddellijke toepassing vragen van het dubbelbelastingverdrag ofwel achteraf het te veel betaalde gaan terugvorderen. In het eerste geval moet u wel op voorhand en tijdig uw aanvraag indienen. Doet u dat niet, dan moet u toch achteraf het te veel betaalde gaan terugvorderen.

Voor de VS doet u er trouwens goed aan om eerst aan uw bank te vragen of ze het statuut van Qualified Intermediary, een erkenning dus, heeft. Pas dan mag ze onmiddellijk 15% toepassen, anders blijft dat 30%. Let er bovendien op dat voor de VS alleen 15% voorheffing wordt toegestaan als u rechtstreeks Amerikaanse aandelen hebt gekocht. Dus op de beurs van Wall Street of Nasdaq bijvoorbeeld.

Op de toondercertificaten van Amerikaanse aandelen die u op de Brusselse beurs kan kopen, moet u sowieso altijd eerst 30% Amerikaanse voorheffing betalen en vervolgens 25% Belgische voorheffing.

Meer info kan u krijgen bij het Centraal Taxatiekantoor, afdeling buitenland, Koning Albert II-laan 33 in 1030 Brussel, tel. 02-336 18 42 of via e-mail op ctk.db.brussel. buitenland@minfin.fed.be.

JVG