Kritiek op klimaattop: Belgische zending goed voor 800 ton CO2

Print
Kritiek op klimaattop: Belgische zending goed voor 800 ton CO2

Kritiek op klimaattop: Belgische zending goed voor 800 ton CO2

De klimaattop in de Mexicaanse badstad Cancun start vandaag en ons land zendt 99 mensen uit, onder wie vier ministers. De klimaattop is van levensbelang omdat de vorig top in Kopenhagen zo'n fiasco was. Maar er is ook kritiek. De Belgische deelname alleen al is goed voor een CO2-uitstoot van 800 ton.

Dat is evenveel als de jaarlijkse CO2-emissie van 72 landgenoten, evenveel als 200 jaar lang je huis verwarmen of 100 keer rond de wereld karren met de auto.

Of de uitstoot van de in totaal 193 deelnemende landen dit keer resultaat zal opleveren, valt nog af te wachten. Er zouden in het beste geval enkele deelakkoorden uit de bus kunnen komen om de uitstoot van broeikasgassen terug te dringen.

Dat ons land met 4 ministers en hun gevolg aanwezig is, vloeit volgens de betrokken kabinetten voort uit het feit dat België het Europese voorzitterschap waarneemt.

Vooral Steven Vromman, bekend als Low-Impact-Man, spaart zijn kritiek niet. "Ik kan me inbeelden dat het voor sommigen vooral een leuke vakantie oplevert", zegt Vromman in de kranten van de Persgroep. "Ik kan je garanderen dat het geen vakantie wordt", reageert het kabinet van Vlaams milieuminister Joke Schauvliege.

Ecologische voetafdruk

België reist met 20 mensen minder naar Cancun dan destijds naar Kopenhagen. Ons land neemt naast specialisten ook mensen van ngo's en van vakbonden en werkgeversorganisaties mee. Zo kreeg ook Low-Impact-Man Steven Vromman een uitnodiging.

"Ik kon gaan speechen op de dag dat klimaatgoeroe Al Gore langskwam. Maar ik heb vriendelijk bedankt. De uitstoot die mijn trip naar Cancun zou veroorzaken, maakt al mijn andere klimaatinspanningen kapot". Vromman probeert al jaren om zijn ecologische voetafdruk drastisch te reduceren.