Wind jaagt gevoelstemperatuur dinsdag naar -10

Print
Wind jaagt gevoelstemperatuur dinsdag naar -10

Wind jaagt gevoelstemperatuur dinsdag naar -10

De thermometer gaat in de komende dagen in Vlaanderen tot min 7 dalen en in de Ardennen tot min 10. De gevoelstemperatuur zou dalen tot -10 door de bijtende oostenwind.

Vanaf woensdag valt er waarschijnlijk ook sneeuw, met mogelijke verkeerschaos als gevolg.

Het is zeventien jaar geleden dat het in november nog eens zo koud is geweest. De winter is dit jaar zo vroeg in het land dat de weercomputers er problemen mee hebben.

“Bij elke run ziet het weerbeeld er weer anders uit”, zegt Hugo Mathues van het weerstation Ransberg, dat waarnemingen doet voor het KMI. “De komende dagen zullen we de weersverwachting dan ook meermaals moeten evalueren.”

Eerst was hevige sneeuwval voorspeld voor dinsdag, maar dat lijkt er toch niet van te komen. Er wordt wel wat lichte sneeuw verwacht in de Ardennen en een bui die van over zee binnendrijft, maar dat zal beperkt blijven. Het is wachten tot woensdag voor een kans op stevige sneeuwval.

Min 17

Ook in de rest van Europa slaat de winter hard toe. In Groot-Brittannië werden zaterdagnacht recordtemperaturen genoteerd. In Llysdinam in Wales daalde het kwik zelfs tot min zeventien, een temperatuur die daar nooit eerder werd geregistreerd.

Sinds woensdagavond zijn de strooiwagens van het Agentschap Wegen en Verkeer (AWV) al 993 keer uitgereden, om in totaal 3.200 ton zout te strooien. Dat is 20 procent minder dan voor hetzelfde aantal ritten vorige winter, dankzij een nieuw automatisch strooisysteem.