Opvangcentrum met plaats laat geen asielzoekers binnen

Print
Opvangcentrum met plaats laat geen asielzoekers binnen

Opvangcentrum met plaats laat geen asielzoekers binnen

Het opvangcentrum voor daklozen van Etterbeek liet het afgelopen weekend geen asielzoekers binnen terwijl er nog 150 plaatsen vrij waren. "Wij kunnen de asielzoekers niet opvangen, want zo komen de opvangplaatsen voor daklozen weer in het gedrang", luidt het.

"Van de 300 plaatsen in ons nieuwe opvangcentrum in Etterbeek waren er tijdens de nacht van zaterdag op zondag zo'n 155 bezet", zegt woordvoerder Christophe Thielens van Samusocial in de Persgroep-kranten.

De plaatsen zijn voor daklozen voorzien, niet voor de mensen uit het station Brussel-Noord. "Dat is een ander publiek", aldus Thielens. "Asielzoekers vallen onder de verantwoordelijkheid van Fedasil."

"We hebben een winterplan onderhandeld met staatssecretaris voor Armoedebestrijding Philippe Courard. Wij kunnen de asielzoekers niet opvangen, want zo komen de opvangplaatsen voor daklozen weer in het gedrang. Dat is in het verleden al gebeurd, dat willen we niet opnieuw."

Thielens benadrukt dat dit niet betekent "dat we ons niks aantrekken van het humanitaire probleem. Elke dag passeren we daar om de noden in kaart te brengen."

Meer informatie over de oorzaken van de asielcrisis vindt u op de expertenpagina van John De Wit.