Vakantie

Het weerbericht voor Limburg

Print

Update maandag 29 november 7u15

Vandaag rukt een sneeuwzone vanuit Luxemburg en Duitsland verder op richting Limburg. De timing van de sneeuwval is momenteel moeilijk in te schatten. Het lijkt een beetje op de processie van Echternach waardoor het voor het noorden nog wel lang kan duren alvorens er sneeuw van betekenis zal vallen.

Tegen de avondspits kan er in het zuiden van de provincie mogelijk al enkele centimeters sneeuw zijn gevallen. Elders blijft het meestal bij wat licht gevlok. Uiteindelijk valt er in Limburg tussen de 3 en 6 cm sneeuw tegen dinsdagochtend. Het blijft de hele dag lichtjes vriezen waardoor de sneeuw dus zeker zal blijven liggen.

Dinsdagochtend hangen er nog veel wolken over Limburg waardoor de afkoeling getemperd blijft tot -4 a -5°C. Af en toe zou er nog wat lichte sneeuw of motsneeuw kunnen vallen, maar geen grote hoeveelheden meer. In de loop van de dag worden de opklaringen ook stilaan breder. Er waait een schrale oostenwind waardoor de maxima van -2°C nog kouder zullen aanvoelen. Vanwege de opklaringen zakken de temperaturen 's avonds al snel richting -5°C en lager.

Woensdagochtend kan het dan streng vriezen met minima van -10°C en lager. Overdag blijft het bitterkoud met maxima tot hooguit -5°C. De snijdende noordoostenwind zal het koudegevoel bovendien nog sterk aanscherpen. Eerst komen er nog mooie opklaringen voor maar tegen de avond komt er vanuit het zuiden bewolking opzetten. In de nacht naar donderdag kan er dan enkele centimeters verse sneeuw vallen.

Donderdag situeren de minima zich tussen -12 en -8°C, afhankelijk van de bewolkingsgraad in de vroege ochtend. Overdag wordt het opnieuw nergens warmer dan -6°C. Af en toe kan er nog een sneeuwvlok dwarrelen maar het blijft overwegend droog. Er zal nauwelijks wind waaien uit veranderlijke richtingen.

Vrijdagochtend wordt de koudste ochtend van deze koudegolf. Mocht het in de ochtend zelfs helemaal helder zijn dan kan de temperatuur boven het sneeuwdek in landelijke gebieden zakken tot beneden -15°C. Overdag blijft het in Limburg ook nog vriezen, al wordt de ergste kou tegen de avond wel verdreven.

Zaterdagochtend vriest het nog matig met minima tussen -5 en -8°C. Overdag komt de temperatuur uit in de buurt van het vriespunt.

Zondagochtend vriest het nog licht. In de loop van de dag trekt een neerslaggebied over Limburg. Dat wordt eerst sneeuw, maar door de opwarmende bovenluchten kan het later ook gaan ijzelen. Uiteindelijk gaat het ook in de onderste luchtlagen lichtjes dooien.

Begin volgende week krijgen we eerder kwakkelwinterweer met regelmatig nachtvorst en overdag temperaturen enkele graden boven nul.

Ruben Weytjens

Niet te missen