Truienaar slachtoffer van seksuele chantage via internet

Print
Truienaar slachtoffer van seksuele chantage via internet

Truienaar slachtoffer van seksuele chantage via internet

Sint-Truiden - Tegen het einde van dit jaar zullen meer dan 1.000 Belgen slachtoffer geworden zijn van seksuele chantage via het internet. Afrikaanse oplichters zetten mensen aan tot het opsturen van compromitterende foto’s en video’s van zichzelf, en vragen daarna zwijggeld. Ook Truienaar en homo Peter Loenders (48) dacht via internet de loverboy van zijn leven gevonden te hebben. “Ivoriaanse fraudeurs eisen nu 25.000 euro van me”, zegt hij.

Peter leerde Eric (25) zo’n twee jaar geleden kennen op de datingsite Nicepeople.fr. “Eric zei dat hij van de Ivoorkust was en een vriend zocht. Ik gaf hem geld voor een cybercafé en een webcam. Hij toonde me zijn identiteitskaart, want ik wou natuurlijk weten of hij meerderjarig was. Dat was zo, en het contact verliep vlot tussen ons. We wisselden foto’s uit, ook intieme”, vertelt Peter.

Zedenbrigade

Toen de Truienaar een visum wilde aanvragen om Eric te bezoeken, kreeg hij twee dreigmails van het ministerie van Justitie van Ivoorkust. "De eerste mail kwam van de ‘zedenbrigade’ en meldde dat Eric slechts 17 jaar was", gaat hij verder.

"Ze hadden ook videobeelden van me met seksuele inhoud, zeiden ze. Ik ben wel homofiel, maar geen pedofiel”, verdedigt Peter zich.

In de tweede mail stond te lezen dat Peter 8 maanden celstraf zou krijgen en een boete van 25.000 euro moest betalen. “Maar die straf kon ik ontlopen als ik 6.500 euro zou storten. Ik vertrouwde het zaakje niet, want het adres waarmee de mails verstuurd werden, eindigde op ‘hotmail.fr’.”

Vriendschapsfraude

Peter stapte naar de politie en kreeg te horen dat geen enkele rechtbank of politie naar hem op zoek was. De Truienaar stortte geen geld en meldde de internetfraude ook aan de Computer Crime Unit van de federale politie (FCCU). Volgens hen is zo een ‘vriendschapsfraude’ een nationale sport in landen zoals Ivoorkust en Nigeria.

Peter heeft ondertussen besloten om geen geld meer naar Eric te sturen en zeker niet naar Ivoorkust te reizen.

Lees vandaag meer in Het Belang van Limburg.


Immo

Auto's in de kijker

Jobs in de regio