Europa's eerste geschiedenis-speciaalzaak

Europa's eerste geschiedenis-speciaalzaak

Europa's eerste geschiedenis-speciaalzaak

Peer - Jason Seigers uit Kleine Brogel is een starter. Zoals er zoveel zijn. Maar hij pakt het net iets anders aan: hij begon een speciaalzaak rond één thema... geschiedenis. De eerste in Europa.
“Geschiedenis is zo ruim: boeken, tijdschriften, films, documentaires, stamboomonderzoek, themafeesten, kostuums, bordspellen, modelbouw, speelgoed... Tot Lego toe. De mogelijkheden zijn eindeloos. Eigenlijk raar dat niemand voor mij met een speciaalzaak rond geschiedenis begonnen is.”

En zo heeft Kleine Brogel sinds kort het ‘History Center Chronos’. Voorlopig enkel een webshop, maar de passie van zaakvoerder Seigers voor geschiedenis is al even eindeloos.

“Geschiedenis saai?” Jason Seigers (34), met Mechelse, Lommelse, Duitse én Canadese roots, steigert. “Geschiedenis is absoluut niet saai. Geschiedenis raakt aan alles: politiek, kunst, aardrijkskunde, wetenschap... Wie geschiedenis kent, kent alles. En gesteld dat het op school een saai schoolvak zou zijn, dan ligt dat niet aan het vak, maar aan de manier waarop het onderwezen wordt.”

Evie, Jasons echtgenote die uit Neerpelt afkomstig is, had vroeger ook niets met geschiedenis: “Tot we met onze huwelijksreis Parijs hebben bezocht. ‘En dit is hièr gebeurd, en dat is dààr gebeurd.’ Ik kon het Evie tegelijk vertellen én tonen. Nu vindt ze geschiedenis wél interessant.”

Optimistisch

Parijs was dan ook de navel van de wereld in het tijdscharnier dat Jason nog het meest interesseert, die honderd jaar tussen 1750 en 1850, de tijd van de Franse Revolutie, de tijd van Napoleon.

“Ik was een jongetje met een Belgische vader en een Duitse moeder in het noordelijkste noorden van Canada. Verder noordelijk dan Red Lake kon je niet. Een goudmijn, waar mijn vader werkte, en voor de rest brousse. Er was niets te beleven. Mijn moeder en zus leven er nog. Tussen mijn elfde en dertiende heb ik twee jaar in Parijs gewoond. Een enorme cultuurschok voor mij. Daar is mijn liefde voor geschiedenis begonnen.”

Maar lichtstad Parijs ligt ver van Kleine Brogel. Een publiek voor geschiedenis vinden is aan de Pieter Breugellaan minder evident dan in het Quartier Latin.

“Maar waarom niet in Kleine Brogel? Voorlopig is het een webshop waarop ik diensten en producten aanbied. Ik ben voorzichtig wat dat betreft. Ik heb een job in Herentals, ik ben ook vader en heb verantwoordelijkheid.

Ik doe geen gekke dingen. Ik wil geleidelijk groeien. Het maakt niet uit of dat twee jaar of tien jaar duurt. Al hoop ik er uiteindelijk van te kunnen leven. Maar zelfs als het niet lukt, blijf ik bezig met geschiedenis.”

Maar Jason is optimistisch. “Het gaat om de passie, ja. En ik weet dat ik in die passie verre van alleen sta. Ik ken ook geen enkele andere zaak die zich in geschiedenis gespecialiseerd heeft. Mensen mogen me altijd melden als ze er wel eentje kennen. Het feit dat ik juist iets compleet anders aanbied, is net een kans om te groeien.”

History center Chronos, de eerste geschiedenis-speciaalzaak in Europa: Pieter Breugellaan 16, Kleine Brogel, info@historycenterchronos.eu, www.historycenterchronos.eu.

Immo

Auto's in de kijker

Jobs in de regio