Gelekte documenten brengen Amerikaanse diplomatie in verlegenheid

Klokkenluiderssite WikiLeaks heeft de hand kunnen leggen op enkele vertrouwelijke Amerikaanse documenten. Het gaat om zo'n 250.000 telegrammen die de afgelopen drie jaar vanuit Washington naar Amerikaanse ambassades werden gestuurd.

fvangarderen

Verschillende bladen als het Spaanse

El País

, het Franse

Le Monde

, het Duitse

Der Spiegel

, het Britse

The Guardian

en het Amerikaanse

New York Times

hebben de telegrammen kunnen inkijken.

In de telegrammen zou er onder meer staan dat de Arabische leiders de VS bevalen om Iran aan te vallen en dat de Saudie-Arabië terroristische organisaties als Al-Qaeda financieel blijft steunen. Ook zou China geprobeerd hebben om computers van de Amerikaanse overheid te saboteren.

Ook staan er tal van opmerkingen in over hun bondgenoten. Zo zou de Russische president Dmitri Medvedev omschreven worden als "bleek en onzeker". Ook de Duitse bondskanselier Angela Merkel wordt niet gespaard. "Ze vermijdt risico's en is niet creatief", schrijft Der Spiegel. De Afghaanse president Hamid Karzai zou een zwakke persoonlijkheid hebben en gedreven worden "door paranoia en samenzweringstheorieën".

Het Witte Huis is niet te spreken over de publicatie van de documenten. Volgens hen worden hierdoor talloze levens in gevaar gebracht. Het Pentagon benadrukt dat de documenten illegaal verkregen zijn en dat er maatregelen worden genomen om gelijkaardige situaties in de toekomst te voorkomen.

Aangeboden door onze partners