"Geautomatiseerde zoutstrooiers laten het afweten"

Het geautomatiseerd strooien werkt nog niet optimaal. Dat beweert Vlaams parlementslid Peter Reekmans (LDD). In de voorbije dagen hebben heel wat chauffeurs van strooiwagens het computergestuurde systeem moeten afkoppelen en op de oude manier moeten strooien.

kscherpenberg

"Van een tiental strooiwagens in Limburg en Oost-Brabant heeft het gps-systeem voor het automatisch strooien het laten afweten", aldus Reekmans in een krant van Corelio. "De chauffeurs moesten het systeem loskoppelen van de oude besturingskast om alsnog te kunnen strooien. Daardoor hebben ze drie uur lang niet kunnen rijden."

De politicus betreurt dan ook dat het nieuwe systeem op voorhand niet beter werd getest.

Het kabinet van Vlaams minister van Mobiliteit en Openbare Werken Hilde Crevits (CD&V) bevestigt dat er problemen waren.

"Blijkbaar was er een slecht contact tussen de oude besturingskast van de strooimachine en het nieuwe stuursysteem", aldus Ilse Luypaerts van het Agentschap Wegen en Verkeer. "Het defect had slechts een minimale invloed, want nog maar de helft van onze 320 strooiwagens is met de gps-sturing uitgerust. De problemen zijn intussen opgelost."

Meer over Hilde Crevits