Kamercommissie Seksueel Misbruik: "Incest moet een misdrijf worden"

Print
Kamercommissie Seksueel Misbruik: "Incest moet een misdrijf worden"

Kamercommissie Seksueel Misbruik: Incest moet een misdrijf worden

De Kamercommissie Seksueel Misbruik hoorde zopas de vertegenwoordigsters van organisaties die zich bezighouden met incestslachtoffers.

Namens de Werkgroep SOS Incest pleitte Evelyne Bruyère voor de invoering van een nieuw misdrijf in het strafwetboek: incest. Dat bestaat nu niet, het valt nu gewoon onder seks met minderjarigen.

Bij het nieuwe misdrijf 'incest' moet afwezigheid van toestemming altijd worden verondersteld, ook als het slachtoffer meerderjarig is. Nu is dat niet zo. Incest moet gedefinieerd worden als "ieder seksueel misbruik door de ouder van iemand met wie het huwelijk uitgesloten is". Seksueel misbruik door schoonouders, ooms, tantes, broers, zussen, samenwonende bijzitten van de ouders moet eveneens als incest worden gedefinieerd. En de straf hiervoor moet altijd tussen de 20 en de 30 jaar liggen.

De verjaringstermijn om klacht in te dienen moet onbeperkt zijn, maar eens de klacht is ingediend moeten de gewone termijnen lopen. Er is dus geen verjaring om klacht in te dienen, het slachtoffer mag er zijn/haar tijd voor nemen, maar eens de klacht ingediend moet de dader wel binnen een redelijke termijn worden berecht.

Bruyère noemde incest “de neef van genocide (volkerenmoord)”: “Bij een genocide verliest het slachtoffer een orgaan of een arm, bij incest zijn volledige menselijkheid”, zo luidde het.

Momenteel ondervragen de parlementsleden de vertegenwoordigsters van de incestorganisaties.

Lees ook: op de expertenpagina van John De Wit.

Lees ook: Rik Devillé getuigt voor Commissie Seksueel Misbruik

Meer informatie vindt u Commissie Seksueel Misbruik: Incestslachtoffers willen traumacentra

JDW