Commissie Seksueel Misbruik: Incestslachtoffers willen traumacentra

Print
Commissie Seksueel Misbruik: Incestslachtoffers willen traumacentra

Commissie Seksueel Misbruik: Incestslachtoffers willen traumacentra

De Kamercommissie Seksueel Misbruik in de Kerk hoorde zopas vertegenwoordigers van de incestorganisaties.

Suzanne Van Maelderen en Marleen Achtergaele van de vzw Incest Misbruik Limburg wezen er op dat 85% van het seksueel misbruik binnen het gezin gebeurt. "Alleen bij Sensoa kwamen er in 2008 drie klachten per dag binnen. Hier moet veel meer aandacht naartoe gaan", vonden zij. "De Commissie moet de verwijzing naar de Kerk laten vallen, want dat is discriminerend", zo heette het.

Ze wezen er op dat de vertrouwensartsencentra te lange wachttijden hebben om slachtoffers op te vangen en pleitten voor de oprichting van traumacentra, die 24 uur op 24 open zijn. “Alleen zo kunnen de slachtoffers onmiddellijk worden onderzocht en dat is nodig, want bewijsmateriaal van seks is binnen de 48 uur helemaal verdwenen. En zonder bewijsmateriaal is er geen vervolging”.

Het kan voor de vzw Incest Misbruik Limburg ook niet dat de ouder-dader de verklaringen van zijn kind-slachtoffer kan inkijken. Nochtans is dat nu zo.

Als de zaak geseponeerd wordt - "en dat gebeurt in 95% van de gevallen terwijl slechts 10% van de klachten van de kinderen zelf ongegrond zijn" - , worden de kinderen soms verplicht bij de ouder-dader teruggeplaatst. Dat zou niet meer mogen kunnen. “Kinderen mogen niet gedwongen worden tot omgang met de misbruiker, ook al is de klacht nog niet bewezen”, zo heette het.

“Minderjarigen mogen niet gestraft worden omdat ze klacht indienen: uithuisplaatsing van het kind moet de allerlaatste mogelijkheid zijn. Het mag alleen kunnen als de andere ouder (niet-dader) op de hoogte was en het kind niet beschermd heeft”, vindt de vzw.

De spreeksters hadden ook bedenkingen bij de bestraffing en de therapie.

“De dader moet de therapie van het kind betalen, want die loopt op tot 40 euro per uur. De strafrechter moet de dader een therapie kunnen opleggen. Die dader mag zijn therapeut echter niet zelf kunnen kiezen”. De hulpverleensters willen dat hun collega-hulpverleners een meldingsplicht krijgen als zij seksueel misbruik vaststellen. Alle verhoren van minderjarige slachtoffers moeten audiovisueel worden opgenomen.

De vzw wilde verder dat de verjaringstermijn wordt afgeschaft omdat seksueel misbruik van minderjarigen “een misdaad tegen de menselijkheid is”. De dader moet bovendien een alimentatie aan zijn slachtoffers betalen via de DAVO (de Dienst Alimentatievorderingen bij de federale overheidsdienst Financiën).

De hoorzittingen gaan momenteel verder.

Meer informatie vindt u Rik Devillé getuigt voor Commissie Seksueel Misbruik

Lees ook: op de expertenpagina van John De Wit.

Lees ook: Kamercommissie Seksueel Misbruik: "Incest moet een misdrijf worden"

JDW