Belgische banken ongerust over 'plunderactie' Eric Cantona

De oproep van de Franse ex-voetballer Eric Cantona (foto) om al het geld van je rekening te halen, is de Belgische banken niet ontgaan. De sector is erg ongerust. "Deze oproep kan ons opnieuw in de problemen brengen", zegt beroepsorganisatie Febelfin.

drombouts

"Als wereldwijd 10 miljoen mensen allemaal op hetzelfde moment hun geld van de bank weghalen, zal je paniek zien, als het bankensysteem al niet compleet ineenstort", zei Cantona eerder deze week.

7 december

De Brusselse filmmaakster Geraldine Feuillien nam het idee ter harte en ontwikkelde met een paar vrienden de website www.bankrun2010.com. Ze wil zoveel mogelijk mensen zover krijgen dat ze op 7 december al hun geld opvragen.

"De respons is overweldigend. Overal in de wereld worden gelijkaardige groepen opgericht", zegt Feuillien in de Corelio-kranten. Ze denkt dat in Frankrijk en België gemakkelijk zowat 15.000 mensen aan de actie zullen meedoen.

Fragiel

De banken in België zijn totaal niet te spreken over het initiatief. "Dit kan ons fragiele financiële systeem destabiliseren", zegt Michel Vermaerke, gedelegeerd bestuurder van Febelfin, de beroepsorganisatie van de Belgische financiële sector.

"Sommige bankinstellingen in België moesten door de overheid gered worden door de gevolgen van de kredietcrisis. Zo'n redding is niet voor herhaling vatbaar, niet het minst omdat zoiets veel geld kost. Ik hoop dat de initiatiefnemers daar ook bij stilstaan", benadrukt Vermaerke.

Aangeboden door onze partners