Zwarte markt bedreigt laatste tijgers

Print
Zwarte markt bedreigt laatste tijgers

Zwarte markt bedreigt laatste tijgers

De zwarte markt aan de grenzen tussen Birma, Thailand en China blijkt de belangrijkste draaischijf voor de illegale handel in tijgers en andere bedreigde diersoorten. Als hiertegen niet streng wordt opgetreden, dreigt het nationale symbool van verschillende Aziatische landen tegen 2022 volledig van de aardbol te verdwijnen.

Milieuorganisaties trekken aan de alarmbel op het Internationale Tijgerforum, dat van 21 tot 24 november plaatsvindt in Sint-Petersburg. "Illegale handel vormt de meest directe en grootste bedreiging, niet alleen voor het voortbestaan van tijgers maar van alle grote katachtigen in Azië", zegt de regionale directeur van Traffic in Zuidoost-Azië, William Schaedla. "De wet in Birma en Thailand verbiedt de smokkel van deze dieren, dus vragen we dat de autoriteiten hier paal en perk aan stellen."

Traffic, een organisatie die handel in wilde dieren in de gaten houdt, presenteerde samen met het Mekong-programma van WWF een rapport over de handel in grote katachtigen. Daarin staat de zwarte markt beschreven waar lichaamsdelen van ongeveer vierhonderd wilde katachtigen worden verhandeld, het resultaat van bijna tien jaar onderzoek in Birma en Thailand. "Nu er nog maar 3.200 tijgers in het wild leven, mag deze grootschalige handel niet licht worden opgevat", vindt Schaedla.

In de loop van de twintigste eeuw stierven drie van de negen tijgersoorten volledig uit door stroperij, illegale handel en verstedelijking. Ook de Zuid-Chinese tijger, waar alle andere tijgersoorten van afstammen, is reeds uitgestorven in het wild

IPS