"Waarom we langer leven? Dat is de schuld van die verrekte cardiologen!"

Print
"Waarom we langer leven? Dat is de schuld van die verrekte cardiologen!"

Waarom we langer leven? Dat is de schuld van die verrekte cardiologen!

"De voorbije 30 jaar hebben we heel veel gepraat over gezonde levenswijzen, het effect daarvan was ongeveer nul. Als je dat afweegt, wat we hebben gewonnen door minder roken, hebben we verloren door dikker te worden. Dat zegt epidemioloog Luc Bonneux, die werkt aan het Nederlands Demografisch Instituut in Den Haag.

"Aan de andere kant is de sterfte enorm gedaald en dat komt door die verrekte cardiologen, zou ik bijna zeggen. Die hebben ons opgezadeld met een zeer groot probleem, we worden alsmaar ouder. Hartfalen is gewoon aan het verdwijnen als oorzaak van sterfte", stelt de man in een interview in 'Actua-Kroonraad'.

Bonneux maakt een vernietigende analyse van het overheidsbeleid inzake statines (cholesterolverlagend medicijn, red.). Een recent rapport van het Kenniscentrum voor Gezondheidszorg stelde dat 1 op de 5 volwassen Belgen statines gebruikt. Volgens het Kenniscentrum moeten we eerder onze levenswijze veranderen dan meer statines te gaan gebruiken. Bonneux pleit ervoor om alle cholesterolverlagende voedingsproducten te dumpen en die te vervangen door de vrije verkoop van statines. Door statines vrij te verkopen bespaart de overheid 215 miljoen euro per jaar.

Fundamentele kwesties

Bonneux betreurt ook dat er in de Wetstraat zo weinig wordt gedebatteerd over fundamentele kwesties in de gezondheidszorg. "Moeten we een terminale longkankerpatiënt nog drie maanden langer laten leven of niet? Dat is een zeer moeilijke vraag", zo zegt hij. "Als ik dat zelf moet betalen, zeg ik nee, maar als het om mijn vader gaat, is dat meteen een andere kwestie. Mocht ik verkozen zijn, dan zou het alleen al zijn om over dit soort zeer fundamentele ethische kwesties te debatteren, of neen, gewoon te praten."

Het interview is zaterdag 20 november om 12.00 uur te zien op Actua-TV.