Vlaamse jobkorting wordt volledig afgeschaft (video)

Print
Vlaamse jobkorting wordt volledig afgeschaft (video)

Vlaamse jobkorting wordt volledig afgeschaft (video)

In 2011 krijgt geen enkele Vlaming nog een jobkorting. Dat heeft de Vlaamse regering vrijdag beslist. Het schrappen van de jobkorting is goed voor een besparing van zo'n 75 miljoen euro.

De Vlaamse regering wil volgend jaar een begroting in evenwicht. Daarvoor schreef ze initieel voor 376 miljoen euro besparingen in. Onlangs raakte bekend dat Vlaanderen nog een extra gat van 94 miljoen euro moet overbruggen, toen bleek dat de federale dotatie aan het Vlaams gewest volgend jaar lager ligt dan gepland.

Discriminerend

Met de afschaffing van de jobkorting, een belastingvoordeel voor wie in Vlaanderen woont en werkt, wint de Vlaamse regering 75 miljoen euro. Meteen is ook de Europese kritiek op het systeem van de baan. De Europese Commissie dreigde met een procedure bij het Europees Hof tegen Vlaanderen omdat de jobkorting discriminerend is voor mensen die in Vlaanderen werken, maar er niet wonen.

De jobkorting werd in 2009 ingevoerd door de toenmalige Vlaamse minister van Financiën Dirk Van Mechelen (Open Vld). Vlaamse werknemers kregen toen tot 300 euro belastingvoordeel. Vorig jaar schroefde de Vlaamse regering de jobkorting al terug tot maximum 125 euro voor enkel nog de laagste inkomensgroepen. Dit jaar hebben zo'n 600.000 Vlamingen met een inkomen lager dan 18.500 euro nog een jobkorting gekregen.

"Was niet effectief"

Volgens Vlaams minister-president Kris Peeters heeft de jobkorting haar doel voorbijgeschoten. "De jobkorting was bedoeld als antwoord op de werkloosheidsval, om het verschil tussen een loon en de werkloosheidsuitkering groter te maken", legt Peeters uit. "Uit onze cijfers bleek echter dat het systeem zijn doel miste. De jobkorting ging immers ook naar mensen die vrijwillig halftijds werken."

Bekijk ook deze vtm-video:

Compensatie

Er komen wel nieuwe maatregelen voor lage inkomensgroepen om het schrappen van de jobkorting te compenseren. Zo krijgt het systeem van inkomensgerelateerde kinderopvang in 2011 en 2012 extra middelen en werkt minister van Werk Philippe Muyters nieuwe maatregelen uit tegen de werkloosheidsval.

"Gemakkelijkheidsoplossing"

Volgens oppositiepartij Groen! kiest de Vlaamse regering opnieuw voor een gemakkelijkheidsoplossing door de jobkorting af te schaffen. "Het draait puur om het dichten van het gat van 94 miljoen in de begroting. Ondertussen zijn de mensen met de laagste inkomens de dupe", zegt Vlaams fractieleider Filip Watteeuw.