Vlaams Belang niet blij met streefcijfers VRT

Print
Vlaams Belang niet blij met streefcijfers VRT

Vlaams Belang niet blij met streefcijfers VRT

Dat de VRT voortaan streefcijfers hanteert over hoeveel vrouwen en allochtonen in beeld moeten komen bij zenders Eén, Canvas en Ketnet valt niet in goede aarde bij Vlaams Belang. De partij vreest dat de invoering van quota voor vrouwen en "gekleurde" mensen negatieve gevolgen zal hebben voor de kwaliteit van de uitzendingen.

In de programma's 'Terzake' en 'Het Journaal' zal een derde van de getoonde gezichten voortaan vrouwelijk zijn. Op Eén moet dan weer twaalf procent allochtoon zijn.

Kwaliteit

Volgens Vlaams Belang zullen in de drang om de quota te halen ongetwijfeld bekwame presentatoren en acteurs sneuvelen omdat ze niet de juiste kleur of geslacht hebben. Door het quotasysteem zal niet langer de bekwaamheid primeren of wat iemand te vertellen heeft, maar tot welke bevolkingscategorie hij of zij behoort.

Bovendien rijst de vraag of het quotasysteem om deze redenen geen negatieve gevolgen zal hebben op de kwaliteit van de programma's van de openbare omroep, aldus nog de mededeling.

"Als de VRT dan toch zo tuk is op het invoeren van quota, zou ze beter eens quota opstellen voor de aanwezigheid van politieke partijen in informatieve VRT-programma's in verhouding tot hun electorale sterkte. Dat zou op zijn minst de objectiviteit van de media en de democratie in dit land ten goede komen", zeggen Filip Dewinter en Wim Wienen.

Streefcijfers

VRT benadrukt dat het niet om strikte quota gaat, maar wel om streefcijfers. "Aan de hand van de resultaten uit 'Monitor diversiteit' van 2009 heeft de VRT recent voor zichzelf streefcijfers vastgelegd: cijfers die netten en programmamakers moeten aanmoedigen om op korte, middellange en lange termijn in de eigen programma's (dus geen buitenlandse producties, nvdr.) een correcter beeld van het Vlaanderen van de 21ste eeuw te geven", luidt het bij de openbare omroep.