Food

Brusschetta van kwartel met gebakken witloof en saus van blauwe druiven

Print

Brusschetta van kwartel met gebakken witloof en saus van blauwe druiven

Ingrediënten :

4 kwartels, 1 ciabattabrood, 4 stronken witloof, 500 g blauwe druiven gehalveerd en ontpit, 1 dl rode wijn, 10 cl porto, 30 g suiker, 5 dl gevogeltejus, 1 sjalot, enkele druppels xeresazijn, peper en zout, nootmuskaat, 1 klontje boter, 1 scheutje olijfolie.

Bereiding :

1 Verwijder de vleugeltjes, borstbeentjes en eventuele nekjes van de kwartels en houd ze boven een vlam om eventuele donsveertjes te verwijderen. Braad de kwarteltjes aan in half margarine, half olie tot ze mooi bruin zijn en laat ze rusten op een bord.

2 Versnijd de kwarteltjes wanneer ze afgekoeld zijn. Maak met een scherp mes een insnede in de rug, houd het mes zo dicht mogelijk bij het karkas en snijd zo de volledige borst en bil af. Herhaal voor de andere kant. Leg het kwartelvlees in de koeling.

3 Braad vervolgens de karkassen, vleugels, borstbeentjes en nekjes in een weinig olie tot alles mooi bruin gekleurd is. Giet het vet af en blus met de gevogeltejus. Laat dit ongeveer 20 minuten zachtjes sudderen en zeef de jus.

4 Snipper de sjalot fi jn en stoof deze zachtjes aan en blus met de rode wijn en de porto. Laat alles inkoken tot een derde en voeg de gezeefde jus toe. Laat alles inkoken tot de helft.

5 Warm de druiven op in een apart pannetje, op een laag vuurtje onder deksel, met de suiker tot ze in eigen vocht beginnen te koken. Voeg de kwarteljus toe en laat inkoken tot sausdikte. Kruid de saus met peper en zout en voeg enkele druppels xeresazijn toe.

6 Snijd het ciabattabrood in 8 sneetjes van ongeveer 1 cm dikte, besprenkel ze met een weinig olijfolie en toast ze onder de grill.

7 Verwijder de kern van het witloof en snijd het witloof in reepjes (in de lengte). Verhit een weinig olie in een antiaanbakpan en bak hierin het witloof. Dit mag nog een beetje knapperig blijven. Voeg een klontje boter toe en laat de boter wegsmelten. Kruid het witloof met peper, zout en nootmuskaat.

8 Verwarm de oven voor op 170°C. Warm de kwarteltjes op in de oven gedurende ongeveer 6 à 7 minuten.

9 Verdeel het witloof over de ciabattatoastjes en schik ze op de borden, schik er de kwarteltjes op en omring met de druivensaus.

www.ambiance.be

Niet te missen