Asielzoekers naaien mond dicht uit protest

Print
Asielzoekers naaien mond dicht uit protest

Asielzoekers naaien mond dicht uit protest

Op Christmas Island, dat bij Australië hoort, hebben tien asielzoekers hun mond dichtgenaaid uit protest tegen hun voorlopige uitwijzing. Het tiental bedankt ook voor medische en psychologische bijstand.

Chris Bowen, minister van Immigratie, maakt alvast duidelijk dat hij zich niet zal laten beïnvloeden. "Aanvragen om legaal in Australië te mogen verblijven worden per dossier bekeken", klinkt het. "Protesten van welke aard ook kunnen daar niets aan veranderen. Dit soort acties zal niet leiden tot het beoogde doel."

Naast de tien wanhopige asielzoekers zijn er nog eens ruim tweehonderd mensen (voornamelijk uit Iran, Irak, Palestina en Algerijë) die al drie dagen in hongerstaking zijn.

De protestactie startte nadat een kompaan, die al een jaar vastzat in een opvangcentrum in Sydney, zich van het leven beroofde.

"We zullen geen dodelijke gevallen toelaten", voegt Bowen toe. "We kunnen ingrijpen als dat nodig mocht zijn." De vluchtelingen die hun mond toenaaiden, zijn wel bereid water en suiker te aanvaarden.