Pester MACtac krijgt 250.000 euro wegens 'onterecht' ontslag

Print
Pester MACtac krijgt 250.000 euro wegens 'onterecht' ontslag

Pester MACtac krijgt 250.000 euro wegens 'onterecht' ontslag

Het verhaal van de gepeste werknemer in het bedrijf MACtac in Zinnik bij Bergen heeft nog een staartje gekregen in de rechtbank. Een van de pesters heeft na zijn 'onterecht' ontslag 250.000 euro schadevergoeding gekregen.

De directie van MACtac liet al weten dat ze de pesterijen betreurt, maar dat het bedrijf de situatie "zeer ernstig" heeft genomen. In januari 2008 heeft de directie de beelden van de foltering bekeken en toen werden drie pesters op staande voet ontslagen.

Lees ook: 'Terreur op de werkvloer kan niet onbestraft blijven'

Geen dwingende reden

Nu blijkt dat een van de pesters zijn ontslag heeft aangevochten via de arbeidsrechtbank. Lucien J. was lid van de christelijke vakbond CSC en beschermd omdat hij op de lijst van de sociale verkiezingen stond.

In eerste aanleg kreeg hij ongelijk, maar in beroep werd de man in het gelijk gesteld. De extreme folteringen, die op de beelden te zien waren, zijn "geen dwingende reden" voor ontslag, oordeelde de arbeidsrechter. MACtac weigerde om hem terug in dienst te nemen en moest 250.000 euro schadevergoeding betalen.

De twee andere daders stapten daarna met steun van de socialistische vakbond FGTB eveneens naar de rechter en kregen elk een lagere, maar toch nog royale ontslagvergoeding.

Arbeider Daniel M. werd jarenlang gruwelijk vernederd op zijn werk. Zo werd de man ooit eens met kilo's talkpoeder bekogeld totdat hij bijna stikte. Ook openden de pesters wel eens de hogedrukreiniger op zijn bloot achterwerk.

STANDPUNT: Bedrijf MACtac betreurt gruwelijke pesterijen werknemer