29 mijnwerkers vermist na explosie in Nieuw-Zeeland

Print
29 mijnwerkers vermist na explosie in Nieuw-Zeeland

29 mijnwerkers vermist na explosie in Nieuw-Zeeland

In een steenkoolmijn in Nieuw-Zeeland is omstreeks 15 uur plaatselijke tijd een explosie gebeurd. Er zijn 29 vermisten. Het is niet duidelijk of zij nog in leven zijn.

De moderne Pike River mijn bevindt zich op zo'n 50 kilometer van de grote stad Greymouth. De explosie gebeurde op het moment dat mijnwerkers samen met enkele managers een inspectieronde deden. Het is nog niet duidelijk wat de oorzaak is.

2 kompels boven

Van de mijnwerkers die op het moment van de explosie onder de grond zaten, zijn er al 2 naar boven geraakt. Zij konden via een nooduitgang het gangenstelsel verlaten. Zij zouden niet ernstig gewond zijn en worden ondervraagd. Volgens hen zouden 3 collega's ook aan het proberen zijn om via deze uitgang naar buiten te geraken.

De hulpdiensten zijn ter plekke. Ze zouden nog geen contact hebben gehad met de mijnwerkers, die 120 meter diep onder de grond zitten.

Gas

Volgens Peter Whittall, directeur-generaal van de mijnbouwmaatschappij, kan het zes tot acht uur duren voor de hoeveelheid gas in de mijn voldoende laag is om de zoektocht op te starten zonder dat gevaar is voor nieuwe ontploffingen.