Strikte quota over aantal vrouwen en allochtonen op scherm

Print
Strikte quota over aantal vrouwen en allochtonen op scherm

Strikte quota over aantal vrouwen en allochtonen op scherm

VRT hanteert voortaan streefcijfers over hoeveel vrouwen en allochtonen in beeld moeten komen bij televisiezenders Eén, Canvas en Ketnet. Die beslissing werd genomen nadat bleek dat op slechts 8,8 procent van de mensen die te zien waren op Eén allochtoon is. In 2007 ging het nog om 14,3 procent. Op Canvas bedroeg de verhouding man-vrouw dan weer 73-27 procent.

"Uit de cijfers blijkt dat we nog een lange weg te gaan hebben op het gebied van diversiteit", aldus Wouter Quartier van de VRT-studiedienst in een krant van Corelio. "De manier waarop we die streefcijfers willen bereiken, is voorlopig een work in progress', zegt Quartier. "Het ligt niet in de bedoeling om een blik vrouwen open te trekken om toch maar die cijfertjes te behalen. Het idee moet zijn: Vlaanderen in beeld brengen zoals Vlaanderen is."

In de programma's Terzake en Het Journaal zal zo een derde van de getoonde gezichten voortaan vrouwelijk zijn. Op Eén moet dan weer twaalf procent allochtoon zijn.

Het is de eerste keer dat VRT quota zal gebruiken. "Ik ben heel blij dat de VRT zelf actie onderneemt om meer diversiteit in zijn aanbod te brengen", reageert bevoegd Vlaams minister Ingrid Lieten (sp.a).