8 op 10 gemeenten willen geen fusie

Print
8 op 10 gemeenten willen geen fusie

8 op 10 gemeenten willen geen fusie

35 van de 44 Limburgse gemeenten willen niet horen van een fusie met een of meer buurgemeenten. Dat blijkt uit een rondvraag van de redactie bij de burgemeesters. "De fusies van de jaren 70 zijn nog niet verteerd", klinkt in verscheidene gemeenten.

In zijn Groenboek - dat Vlaanderen efficiënter moet doen besturen - stelt Vlaams minister Bourgeois voor aan de gemeenten om vrijwillig in fusies te stappen. Dat kunnen ze bijvoorbeeld doen als ze het financieel moeilijk hebben of als de gemeente te klein is.

Maar de Limburgse gemeenten voelen weinig voor zijn voorstel: amper 9 gemeenten overwegen om in een fusie te stappen als het moet.

"Fusies zijn niet het antwoord. In Oost- en West-Vlaanderen heb je inderdaad dorpjes van een 1.000-tal mensen en dat is onvoldoende om als bestuur veel slagkracht te hebben. Maar dat geldt niet in Limburg. Als een gemeente te groot wordt, komen er toch weer deelbesturen", zegt burgemeester Lydia Peeters van Dilsen-Stokkem.

"Welke burgemeester zou trouwens kort voor de verkiezingen durven zeggen dat hij voor fusies is", reageert Dirk De Vis van Ham.

LC/Gut/CV


Immo

Auto's in de kijker

Jobs in de regio