Eigenaars Cadillacs niet blij met Europese nummerplaat

Maaseik - Henk van Breukelen uit Maaseik is de gelukkige eigenaar van vijf Cadillacs. Al baren de formaten van de nieuwe Europese nummerplaat hem grote zorgen. “En mij niet allleen: er zijn in ons land nog 280 eigenaars van Cadillacs met dezelfde bemerkingen”, stelt hij.

“Uitzonderlijk kan een attest toestemming geven voor een kleinere plaat”, reageert de FOD Mobiliteit.

“Ik heb de twee verschillende nieuwe formaten voor wagens uitgetest, maar ze passen niet”, zucht Van Breukelen, die lid is van Cadillac-clubs in Amerika en België.

“Waarschijnlijk zullen andere oldtimers hetzelfde euvel ondervinden, als ze moeten worden voorzien van een nieuwe plaat. De huidige plaat moeten we al aan de hoeken ombuigen. Dat is niet conform, maar de politie laat dat oogluikend toe.

Maar de nieuwe afmetingen zijn helemaal niet werkbaar. We kunnen de nieuwe platen toch moeilijk met touwtjes onder de wagens gaan bevestigen. Ze passen niet, en een fraai zicht is het ook niet, een afschuwelijke smet op de wagen. Het kleine model van 21 cm hoog en 14 cm breed, zou wel gaan, maar dat is er enkel voor motorfietsen.

Het ideale formaat, het Amerikaanse, is 15 cm hoog en heeft een breedte van 30 cm. In Nederland kan het kleinere formaat wel, en hier niet?”

Uitzonderlijk

“Zeer uitzonderlijk kan voor wagens een nummerplaat in klein formaat worden toegekend, het model van 14 op 21 cm”, reageert Thomas De Spiegelaere van de FOD Mobiliteit.

“Dit zal enkel kunnen na een speciaal attest, verleend in een keuringsstation. Maar we geven aan deze maatregel weinig ruchtbaarheid, omdat het zo uitzonderlijk zal zijn. Het kan gaan over b.v. oldtimers waarvan de carrosserie echt niet voorzien is en waarbij de wagen al bijna moet verminkt worden om het te laten passen. Met het is géén algemene regel voor oldtimers.”

Immo

Auto's in de kijker

Jobs in de regio