Personeel asielcentrum Bevingen eist betere werkomstandigheden

Sint-Truiden - Het personeel van het opvangcentrum voor asielzoekers in Bevingen heeft gisteren en uur lang een werkonderbreking gehouden. Zij willen dat er snel duidelijkheid komt over hun werkomstandigheden. Al 3 jaar wachten de vakbonden ACOD, CCOD en VSOA op een antwoord van de overheid.
“De maat is vol”, zegt Inez Verschaeve, ACOD-vakbondsafgevaardigde. “De toestand waar wij in moeten werken wordt steeds explosiever en de onderhandelingen moeten hervat worden.

Wij eisen vaste banen voor alle werknemers en een verlenging van de lopende arbeidsovereenkomsten met de compensaties waar wij recht op hebben. Nu is er helemaal niets geregeld. De meeste centra bestaan toch al 10 à 12 jaar: hoog tijd dat de puntjes op de i gezet worden. De malaise aan de top is compleet en het beleid is zoek, terwijl de opvangcentra goed draaien omdat iedereen gemotiveerd zijn job doet”, weet Verschaeve.

Maandag volgt er vermoedelijk een 24-urenstaking met een samenkomst van het personeel voor de zetel van Fedasil in Brussel.

Burgemeester Vandenhove zorgde voor ophef aan de poorten van het opvangcentrum. Een groep Truiense senioren die een rondleiding in het centrum hadden gepland, kon door de vakbondsactie niet binnen.

Volgens de leider van de groep eiste Vandenhove dat de rondleiding toch zou plaatsvinden. De vakbondsafgevaardigden van het ACOD vonden dat hij daarbij zijn bevoegdheid als burgemeester te buiten ging. Uiteindelijk heeft een van de medewerkers onder politieke druk de bezoekers een rondleiding gegeven.

Uitbreiding

De geplande uitbreiding -nog voor het einde van dit jaar 50 extra plaatsen- is uitgesteld tot maart volgend jaar. Dat deelde directeur Stef Vercruysse mee. Ook de aanwerving van extra personeel wordt daardoor met minstens drie maanden uitgesteld.

Immo

Auto's in de kijker

Jobs in de regio