900.000 euro subsidie voor ingestorte kerktoren Meldert

Vlaams minister Bourgeois was gisteren in een gulle bui: 5 kerken in Limburg krijgen 3 miljoen euro voor restauratie, daarnaast mogen ook de oude Maasarm, de grotten van Riemst en de stroopfabriek op 192.000 euro rekenen.
- Stroopfabriek Borgloon: 9.900 euro voor een conceptstudie voor de inrichting van de gebouwen
- Onze-Lieve-Vrouw-Bezoeking Wilderen (Sint-Truiden): 563.765 euro voor restauratie en stabiliseren van scheurvorming in de toren
- Sint-Jan Baptistkerk in Borgloon: 420.000 euro voor gevels en glasramen
- Sint-Martinuskerk in Sint-Truiden: 450.539 euro voor restauratie van toren
- Sint-Lambertuskerk in Voeren: 657.115 euro voor gevels en glasramen

Grotten van Kanne

Naar de mergelgrotten in Kanne gaat 42.100 euro. “Voor 13 extensometers: die zijn er gezet om de stabiliteit van de ondergrond te meten. Vroeger stonden er meters die ter plaatse moesten afgelezen worden, nu gaan de resultaten rechtstreeks naar een prof in Utrecht”, zegt Sonja Vos van Toerisme Riemst.

Met het geld komt er vanaf voorjaar 2011 ook sfeervolle led-verlichting op de toeristische rondleiding van 3 km. In de winter kan je op zaterdag en zondag om 14 uur de grotten ontdekken (3,5 euro per persoon). De toeristische dienst zelf krijgt 90.000 euro om het gebouw aan te passen voor mindervaliden.

Ook zij krijgen geld

- Oude Maasarm: “Het is de bedoeling om een verbinding te maken tussen de ‘Ouzeir’ (oude Maasarm), het Tugelaplein en De Wissen. We gaan hier een mooi wandelpad aanleggen, met een brugje om de Maasarm over te steken”, zegt schepen Ingrid Erlingen.

Het is ook de bedoeling om op termijn vanaf hier het grindgebied Negenoord te ontsluiten met wandelwegen. Op het traject vind je ook het kasteel Carolinaberg en de resten van de ‘Beer’ (burchtmuur). “De bouwvergunning voor de brug wordt nu opgemaakt.” Bourgeois steunt het project met 50.000 euro.
- Kerktoren van Meldert: “Eindelijk is het zover: 4,5 jaar na de instorting van de kerktoren krijgen we geld. Er zijn momenten geweest dat ik amper durfde buitenkomen, hier werd er dagelijks over gesproken”, zegt koster Dominique Porters van de Willibrorduskerk in Meldert (Lummen).

Bourgeois maakt 911.977 euro over voor de bouw van een nieuwe kerktoren, de verbetering van de stabiliteit, herstelling van het dak en de restauratie van het interieur. “Nu het geld er is, kunnen we de aanbesteding uitschrijven. Voor de werken kunnen starten, komt er nog archeologisch onderzoek.”

Immo

Auto's in de kijker

Jobs in de regio