Rechter stuurt seksueel misbruikte zussen weg: "Zaak is 3 weken verjaard"

Print
Rechter stuurt seksueel misbruikte zussen weg: "Zaak is 3 weken verjaard"

Rechter stuurt seksueel misbruikte zussen weg: Zaak is 3 weken verjaard

Hasselt - De zussen S.M. (31) en C.M. (32) uit Hasselt werden tijdens hun jeugd seksueel misbruikt en fysiek mishandeld door J.N. (61) uit Alken. Pas jaren na de feiten raapten ze hun moed bij elkaar om klacht in te dienen. Hun zaak kwam gisteren eindelijk voor, maar de rechter stuurde hen weer naar huis omdat de verjaringstermijn met amper 18 dagen overschreden was.

"Dat voelde als een slag in ons gezicht", zegt S. "Maandenlang hebben we ons mentaal voorbereid. We waren helemaal klaar om ons verhaal te doen in de rechtszaal, maar zover is het niet eens gekomen."

De meisjes hadden in principe hun klacht moeten indienen voor ze 18 jaar werden. "De wet voorziet daarna wel een verjaringstermijn van 10 jaar. Ze hadden dus tijd tot hun 28e", aldus hun advocaat. De jongste zus werd 18 dagen voor ze de klacht indiende 28 jaar en was dus te laat.

Volgens Kamerlid Sabien Lahaye-Battheu (Open VLD) wordt met dit voorval aangetoond dat de verjaringstermijn van 10 jaar voor minderjarigen te kort is. "Wij ijveren er voor om die termijn op te krikken tot 30 jaar", klinkt het.

Lees vandaag meer in Het Belang van Limburg.

Roel DAMIAANS


Immo

Auto's in de kijker

Jobs in de regio