Kans op nieuwe overstroming is groot

Print
Kans op nieuwe overstroming is groot

Kans op nieuwe overstroming is groot

Hoewel de wateroverlast zelf momenteel over zijn hoogtepunt heen is, is de kans reëel dat er nieuwe overstromingen volgen. Als er een nieuwe regenperiode komt, is dat voldoende om een nieuwe overstroming teweeg te brengen in ons land.

"De bodems zijn verzadigd en de waterlopen zijn gezwollen. Als het nu te veel regent, overstroomt Vlaanderen weer", zegt Mie Van den Kerchove van de Vlaamse Milieumaatschappij (VMM). De VMM voorspelde vorige week trouwens de overstromingen van afgelopen weekend.

Lees ook: Wateroverlast is over hoogtepunt heen

"In de zomer zijn de gevolgen van een overstroming veel minder langdurig omdat de bodem sneller kan uitdrogen", zegt Van den Kerchove nog. "Maar in de winter regent het veel vaker, waardoor de bodem verzadigd zal blijven. De winter moet nog beginnen, dus de kans is groot dat er in de komende maanden nog overstromingen zullen plaatsvinden."

Alles hangt natuurlijk af van de hoeveelheid neerslag. Het is vooral hopen op een lange droge periode zodat het water kan zakken. Als het bovendien een tijdje vriest, kan de bodem ook uitdrogen. "Alleen als het nu weken droog blijft, keren we terug naar een normale situatie."