KiDS opent 'huis van de toekomst' voor door doven en slechthorenden

KiDS opent 'huis van de toekomst' voor door doven en slechthorenden

KiDS opent 'huis van de toekomst' voor door doven en slechthorenden

Hasselt - Bedden die beginnen te trillen als er brand uitbreekt, zeven videoschermen waarmee je in gebarentaal met kinderen in het hele huis kan communiceren. Het Koninklijk Instituut voor Doven en Spraakgestoorden (KiDS) heeft in Kiewit het ‘huis van de toekomst voor doven’ geopend. “In dit internaat is plaats voor 28 kinderen van 2,5 tot 21 jaar”, zegt directeur Edgard De Wijngaert.

“Eigenlijk had CNN hier moeten zijn, want dit vind je nergens in de wereld”, verkondigde Edgard De Wijngaert gisteren met bravoure. Naast de bestaande gebouwen van de KiDS in Kiewit hebben ze met eigen middelen, Vlaams en provinciaal geld een internaat van 1,2 miljoen euro neergepoot.

“Dit is het Huis van de Toekomst voor doven en slechthorenden. We willen hier de nieuwste technologieën tonen, zodat mensen weten wat mogelijk is in eigen huis.”

De kamers zijn intussen al allemaal volzet met scholieren van de KiDS. “Je hebt hier driepersoonskamers, tweepersoonskamers, eenpersoonskamers en studio’s. Met dit project willen we de jongeren aanzetten tot zelfstandig leven, ervoor zorgen dat ze veel minder afhankelijk zijn van de voorzieningen.”

De studio’s zijn bedoeld voor de oudere tieners. Zij moeten zelf zorgen voor hun maaltijden en ook het poetswerk is voor hun rekening. “Het is echt zoals op kot zitten.”

Kabaal

Overal in het huis zijn akoestische wanden ingebouwd in geluidsabsorberend materiaal, want gehoorapparaten werken slecht als er lawaai is. Aan elke kamer hangt een bel die binnen via lichtflitsen verwittigt dat er iemand aan de deur staat. Een speciale lichtstudie door het architectenbureau heeft ervoor gezorgd dat het hele huis duidelijk zichtbaar en open is.

“Om liplezen makkelijker te maken, om de gebarentaal goed te kunnen zien. Ook de keukens zijn open: een dove opvoedster hoort het niet als de kinderen kabaal maken in de leefruimte, daarom moet ze vanaf het fornuis een goed overzicht hebben”, zegt De Wijngaert.

Naast de keuken hangt een tv-scherm dat in zes andere kamers van het huis terugkomt: “De opvoedster kan gewoon op het scherm duwen en aan de kinderen boven in gebarentaal melden dat het eten klaar is”.

Expo en film in Week van het Oor

Nog tot 19 november loopt de tentoonstelling ‘Oort gij?’ bij de KiDS, in samenwerking met oudervereniging VLOC en dovenorganisatie Limburgia. Daarnaast zijn er in de ‘Week van het Oor’ ook nog speciale filmvoorstellingen in Genk.

Leo De Raeve van de KiDS en gedeputeerde Erika Thijs over de tentoonstelling ‘Oort gij?’: “We tonen het huis van de toekomst, hoe gehoortesten verlopen, technische hulpmiddelen en de leefwereld van dove volwassenen”.

Deelname is gratis, maar je moet wel inschrijven. Bezoek kan op woensdag 17 november om 9.30 uur, donderdag 18 november om 9.30, 13.30 en 19 uur en vrijdag 19 november om 9.30, 13.30 en 16 uur.

In Euroscoop in Genk zijn er twee filmvoorstellingen: op 17 november om 14 uur is er de tekenfilm ‘Winnetoons’, met speciale ringleidingen en voelstoelen. Op vrijdag 19 november om 19 uur speelt de film ‘The Family Stone’, voorafgegaan door een documentaire over het leven van twee dove mensen.

Immo

Auto's in de kijker

Jobs in de regio