Procureur noemt faillissementsaanvraag Brink's "sterfhuisconstructie"

Print
Procureur noemt faillissementsaanvraag Brink's "sterfhuisconstructie"

Procureur noemt faillissementsaanvraag Brink's sterfhuisconstructie

"Een sterfhuisconstructie", zo noemde de procureur des konings de faillissementsaanvraag van waardetransporteur Brink's maandag tijdens de zitting van de Brusselse rechtbank van koophandel. Het openbaar ministerie vindt dat de aanvraag gebaseerd is op valse grond: het zou voortijdig en een geval van misbruik van de wetgeving zijn. De rechtbank gaat de aanvraag nu bestuderen.

De vakbonden reageren opgelucht op het advies van de procureur. "Er moet nog een uitspraak komen, maar we kunnen ons niet inbeelden dat de rechtbank het openbaar ministerie niet volgt", deelde Anita Van Hoof van de socialistische BBTK mee.

De ontmoeting tussen de vakbonden en Waals minister van Werk André Antoine (cdH) wordt voorlopig uitgesteld tot vrijdag. "Het is een aanvraag, de rechter kan nog altijd weigeren om het faillissement uit te spreken", reageerde Roger Alho van de socialische bond Setca.

Nadat het personeel van de vestigingen in Hasselt, Strépy, Machelen en Gent al meer dan twee weken aan het staken was, kondigde Brink's vrijdag aan dat het het faillissement had aangevraagd. De directie van het Amerikaanse moederbedrijf wil een doorstart nemen via de dochteronderneming Brink's Diamond & Jewelry, dat inmiddels een licentie heeft gekregen voor het transport van onder meer diamanten.