Racing Genk herfstkampioen na winst tegen Cercle Brugge

Racing Genk heeft zich zaterdag verzekerd van de herfsttitel. De competitieleider vloerde Cercle Brugge met 3-0.

kscherpenberg

De godganse dag viel de regen met bakken uit de troosteloze Genkse hemel. Toch kwam de partij op geen enkel ogenblik in het gedrang. “Rond de middag waren er wat plassen in één hoek van het veld”, wist assistent-coach Pierre Denier. Maar de uitstekende drainage in de Cristal Arena deed in de daaropvolgende uren zijn werk. Tegen vijf uur kwam scheidsrechter Dierick - paraplu in de hand - er zich nog even van vergewissen of er wel degelijk kon gespeeld worden.

Frank Vercauteren plaatste Eric Matoukou, die in de bekermatch op Standard fataal in de fout ging op de strafbank ten voordele van Torben Joneleit. De Genkse coach opteerde opnieuw voor een erg offensieve slagorde met vier aanvallers. Bij Cercle Brugge greep Bob Peeters na de bekerconfrontatie terug naar zijn geijkte formatie. Voor het eerst in zeven weken kreeg de herstelde Frank Boi een plaats op de bank. Hamvraag was of er op de doordrenkte mat ook sprake zou zijn van degelijk combinatievoetbal. Het antwoord was onverdeeld positief. Racing Genk en Cercle Brugge maakten van meetaf aan duidelijk dat er vrank en vrij zou gevoetbald worden.

Sterke Courtois

In de openingsminuut reeds had Jelle Vossen een fraaie kopbalactie in huis. Cercle geraakte niet van slag door die eerste verwittiging. Nog voor het kwartier kreeg het uitzicht op de openingsgoal. Torben Joneleit - in verlegenheid gebracht door een aarzeling van David Hubert - moest naar de noodrem grijpen. Scheidsrechter Dierick wees resoluut naar de stip. Ex-Genkie Hans Cornelis slaagde er echter niet in doelman Courtois naar de verkeerde hoek te sturen. In dezelfde minuut kreeg Reynaldo de kans om Cercle toch op voorsprong te schieten, maar opnieuw stond er een onwrikbare Courtois in de weg.

Het zou niet de laatste keer zijn dat Courtois de meubelen moest redden. Nadat Owusu niet geprofiteerd had van een nonchalante terugspeelbal van Anele, hield de Genkse doelman met een onwaarschijnlijke beenveeg (schot van Owusu) zijn team een derde keer recht.

Cercle dat in het eerste half uur duidelijk de maat had genomen van de competitieleider, zag zijn opmars brutaal gestuit toen het met tien verder moest na de uitsluiting van Denis Viane.

Frank Vercauteren reageerde onmiddellijk door Vossen nog wat hoger te doen postvatten. Het resultaat zou nog voor de rust merkbaar worden. Racing Genk geraakte stilaan op zijn normaal toerental. Bij een knappe actie van Daniel Tozser en Elyaniv Barda liep Marvin Ogunjimi zich slim vrij in de zestien om vervolgens perfect uit te halen, 1-0.

Racing Genk kwam met slechts één betrachting uit de kleedkamer: Cercle binnen de kortste keren op de knieên dwingen. De bezoekers werden resoluut op de eigen speelhelft teruggedrongen. Barda en Ogunjimi dwongen in die periode wat halve kansjes af, maar het leek aanvankelijk te weinig om Verbist echt in verlegenheid te brengen.

Gelukkig stak Hans Cornelis letterlijk een handje toe. Op een voorzet van Anele beroerde de Cercle-verdediger de bal ongelukkig met de bovenarm. Strafschop: in tegenstelling tot Cornelis schoot Elyaniv Barda feilloos binnen, 2-0. Opdracht volbracht voor Racing Genk. In het slotkwartier deed David Hubert de Cristal Arena een derde keer ontploffen met een magistraal banaanschot, 3-0.

EDG

Toeschouwers: 19.923 Scheidsrechter: Christof Dierick Racing Genk: Courtois, Anele, Joneleit, Joao Carlos, Pudil, Barda(90’ Daeseleire), Tozser, Hubert, Buffel, Vossen(82’ Dugary), Ogunjimi(84’ Limbombé). Cercle Brugge: Verbist, Cornelis, Viane, Reis, Evens, Neto(83’ Van Roose), Vidarsson, Van Eenoo(62’ Serebrennikov), Reynaldo, Owusu, Iachtchouk(76’ D’haene). Doelpunten:39’ Ogunjimi 1-0, 67’ Barda 2-0, 80’ Hubert 3-0 Gele kaarten:Joneleit(fout), Viane(fout), Hubert(fout) Rode kaart:Viane(tweemaal geel)