"Conservatieve kerkleiders blokkeren aanpak moedersterfte"

De opkomst van religieus fundamentalisme en de buitensporige invloed van sommige kerkleiders doen elk jaar duizenden Afrikaanse vrouwen sterven door onveilige abortussen. Dat zegt Ipas, een wereldwijde organisatie die opkomt voor reproductieve rechten van vrouwen.

wverhaert

Deze week hield Ipas in Accra een conferentie over abortus en moedersterfte. Wereldwijd is 13 procent van de moedersterfte te wijten aan onveilige abortussen, maar in landen als Nigeria en Kenia ligt dat nog veel hoger. Er sterven jaarlijks 67.000 vrouwen aan, waarvan meer dan de helft in Afrika.

Verkrachting

Zelfs in landen als Zambia en Ghana, waar abortus is toegestaan onder bepaalde omstandigheden, zoals bij zwangerschap na een verkrachting, worden de wetten niet uitgevoerd. Dat komt deels door onwetendheid onder zorgpersoneel en ambtenaren, maar ook deels door de invloed van religieuze leiders, volgens medewerkers van Ipas.

In sommige landen hebben kerken een "wurggreep" op beleidsmakers, zegt dokter Eunice Brookman-Amissah, vice-voorzitter van Ipas.

Zo was er een Keniaanse minister voor volksgezondheid die zorg na abortus aankondigde, om de complicaties na de ingreep aan te pakken. De Rooms-Katholieke kerk viel de minister aan en haar lot was "bezegeld". Vrouwen zitten dus vast, aldus Brookman-Amissah, omdat de Kerk ook tegen het gebruik van voorbehoedmiddelen is.

"Dit is een menselijk probleem. De kerk moet met een oplossing komen in plaats van alleen maar 'nee, nee' te zeggen."

IPS

Aangeboden door onze partners