Ekerse zestigers veroordeeld voor terroriseren van agent

Print
De correctionele rechtbank van Antwerpen heeft twee zestigers uit Ekeren veroordeeld voor het belagen van hun buurman, die agent bij de Antwerpse verkeerspolitie is. De man kreeg acht maanden en zijn vrouw vier maanden cel. De gevangenisstraf is voor beiden met uitstel, net zoals de boete van 550 euro.

De problemen begon toen de agent en zijn echtgenote een terras op de eerste verdieping van hun woning hadden aangelegd, waardoor ze inkijk hadden in het huis van de beklaagden. Die pikten dat niet en trokken naar de rechtbank, waar ze ongelijk kregen.

De beklaagden begonnen daarna brieven te schrijven naar de hoofdcommissaris van de verkeerspolitie en naar Comité P waarin ze de agent beschuldigden van machtsmisbruik en pestgedrag. Er volgde een intern onderzoek, maar de aantijgingen bleken niet te kloppen.

De agent en zijn echtgenote dienden in 2008 zelf klacht in wegens belaging, laster en eerroof. Ze verklaarden dat hun buren hen voortdurend begluurden, achtervolgden en intimideerden. Ze hingen zelfs affiches met allerhande beschuldigingen in de buurt op. Andere buren bevestigden hun verhaal.

De beklaagden ontkenden de feiten en beweerden dat de buurt een complot tegen hen had gesmeed, maar de rechtbank vond ze wel bewezen. In het vonnis werd het gedrag van beklaagden 'obsessief' en 'buiten alle proportie' genoemd. Er was volgens de rechtbank echt sprake van psychologische terreur, waardoor de agent zelfs een tijdje arbeidsongeschikt was.

De beklaagden moeten de man en zijn echtgenote 1.875 euro schadevergoeding betalen.