Vlaamse overheid staat steeds meer borg voor bedrijven

Print
Vlaamse overheid staat steeds meer borg voor bedrijven

Vlaamse overheid staat steeds meer borg voor bedrijven

De Vlaamse overheid stelt zich steeds vaker garant voor leningen die door bedrijven worden afgesloten.

De Participatiemaatschappij Vlaanderen, die volledig in overheidshanden is, heeft zich in 2009 voor 205 miljoen euro aan kredieten borg gesteld. Dat is dubbel zoveel als het jaar voordien. Het aantal gewaarborgde dossiers verdubbelde daarvan van van 702 dossiers in 2008 tot 1.494 dossiers in 2009.

En ook dit jaar zet deze stijgende trend zich door. In de eerste negen maanden 1.326 dossiers goedgekeurd. Dit voor een investeringswaarde van 391,8 miljoen euro. Dat is een verhoging met 22% in vergelijking met dezelfde periode van 2009.

Sinds de start, en tot eind september 2010, genoten nu al 5.228 ondernemers van de waarborgregeling voor een totaalbedrag van 621,8 miljoen euro.

Hefboom

Vlaams parlementslid Robrecht Bothuyne (CD&V), die de cijfers opvroeg: "Dankzij de waarborg konden Vlaamse ondernemers bankkredieten krijgen voor in totaal ruim 1 miljard euro. Deze kredieten hebben op hun beurt voor bijna 1,5 miljard euro aan investeringen mogelijk gemaakt. Dat betekent dat voor elke euro waarborg meer dan 2,2 euro investeringen worden gerealiseerd, wat op een groot hefboomeffect wijst."

Grote ondernemingen

Ook voor grote ondernemingen heeft de Vlaamse overheid een waarborgregeling. Sinds de oprichting van de NV Gigarant heeft zij met 60 ondernemingen oriënterende gesprekken gehad. Uiteindelijk hebben 22 bedrijven een dossier ingediend. Zeven ervan werden al goedgekeurd. Goed voor 336 miljoen euro aan kredieten, waarvan 139 miljoen euro door de overheid wordt gewaarborgd. Een dossier voor Volvo Oostakker is nog hangende.

JVG