Proces over moord op Floribert Chebeya van start

Print
Proces over moord op Floribert Chebeya van start

Proces over moord op Floribert Chebeya van start

In Kinshasa, de hoofdstad van Congo, is vrijdag het proces over de moord op mensenrechtenactivist Floribert Chebeya uit de startblokken geschoten. Er staan acht politieagenten terecht.

Chebeya (47) werd in juni vermoord aangetroffen in zijn wagen. Een dag voor zijn dood zou hij politiechef Numbi ontmoet moeten hebben, maar dat ging niet door.

De generaal werd meteen als hoofdverdachte beschouwd en werd geschorst. Hij kan omwille van zijn functie echter niet berecht worden.

Kolonel Daniel Mukalay, chef van de speciale diensten van de nationale politie, en nog zeven anderen, onder wie drie majoors, staan wel terecht. Ze worden beschuldigd van ontvoering, moord, terrorisme, samenzwering en het zoekmaken van wapens. Nog drie andere verdachten zijn spoorloos.

De chauffeur van Chebeya, die de mensenrechtenactivist naar de afspraak vergezelde, staat nog altijd als vermist opgegeven.

De internationale wereld reageerde verontwaardigd op het overlijden van Chebaya. Het was een publiek geheim dat hij niet graag gezien was door de regering van president Kabila.