In slow motion: de speciale drinktechniek van katten (video)

Print
Katten hebben een gesofisticeerde techniek ontwikkeld om vloeistoffen (zoals melk) tot zich te nemen. Dat blijkt uit een studie van het Massachusetts Institute of Technology, Virginia Tech en de Universiteit van Princeton.

In tegenstelling tot honden, die hun drinken met hun tong opscheppen, maken katten (alle katachtigen zelfs) gebruik van een andere techniek.

Slow motion beelden tonen hoe de tip van de tong naar achteren gekruld wordt, als een letter 'j'. Dit is meteen het enige deel van de tong dat het drinken raakt. Wanneer de tong het oppervlak van de vloeistof raakt, trekt de kat de tong snel in. Zo ontstaat een "zuil" tussen het oppervlak en de bewegende tong. De kat sluit vervolgens de mond, zodat de top van de zuil wordt "afgeknepen" en ze de vloeistof binnenkrijgt.

De "zuil" wordt gevormd door de delicate balans tussen zwaartekracht - die de vloeistof naar beneden trekt - en de neiging van vloeistof om te blijven bewegen in de richting waar ze heen gaat. Huiskatten, tijgers, leeuwen en jaguars kunnen instinctief deze balans vinden.

Een huiskat likt gemiddeld vier keer per seconden, waarbij telkens 0,1 milliliter melk of water wordt opgenomen. Grotere katachtigen likken trager om de balans intact te houden.

Bekijk slow-motion beelden via YouTube: