"Dikke nekken uit Antwerpen laten zien dat centrum van de wereld elders ligt"

Print

Dikke nekken uit Antwerpen laten zien dat centrum van de wereld elders ligt

"Vlaanderen heeft een geweldige neiging tot centralisme en wil een dictatuur organiseren waarin ze zelf beslissen wat ze gaan doen." Dat is de kritiek van Limburgs gedeputeerde van Toerisme Silvain Sleypen op de plannen van Vlaams minister Geert Bourgeois om de bevoegdheden van de provincies te herorganiseren. "Ik zal dan ook nooit spreken van Vlaams-Limburg. We moeten onze Limburgse identiteit behouden."

Sleypen neemt op het einde van het jaar afscheid als gedeputeerde voor Toerisme en liet tijdens zijn laatste beleidsverklaring duidelijk merken dat de provincie zelf verantwoordelijk moet blijven voor het toerisme in de eigen streek.

"Limburg zou dikwijls niet bestaan als er geen provincie is", legt hij uit. "Denk je dat elke gemeente een fietspadennet had kunnen aanleggen zonder de provincie? Voor Vlaanderen staat fietsen synoniem met de Kemmelberg en de Flandriens. Men kent Limburg gewoon niet."

"Flauwekul"

"Wat Bourgeois doet, is dan ook flauwekul", klaagt Sleypen op. "Vlaanderen trekt alles naar zich toe. Maar het heeft geen enkele meerwaarde om op dat niveau te werken in dit land. Wij zijn tegenstanders van Vlaanderen. We mogen onze identiteit als Limburgers niet verliezen."

"Antwerpen wil centraal staan in Vlaanderen. Maar we mogen daar niet aan toegeven en het wordt eens tijd dat we die Antwerpenaren met hun dikke nekken laten zien dat ze ongelijk hebben en dat het centrum van de wereld ergens anders ligt", aldus de gedeputeerde voor Toerisme.