Directie Brink's kondigt faillissement aan

Print

Directie Brink's kondigt faillissement aan

Hasselt - De directie van waardetransporteur Brink's heeft het faillissement van de Belgische tak van het bedrijf aangevraagd. De rechtbank van koophandel in Brussel behandelt de zaak pas maandag. De vakbonden spreken van een frauduleus faillissement. In de vier Belgische vestigingen, waar al meer dan twee weken gestaakt wordt, werken meer dan 400 mensen.

Lees ook: Tijdelijke licentie voor Brink's Diamond & Jewelry
Lees ook: Bonden Brink's woest op Turtelboom
Lees ook: Waardetransporteurs Brink's kunnen aan de slag bij G4S

Ook na de bemiddelingspogingen van minister van Werk Joëlle Milquet (cdH) raakten de directie en de vakbonden het niet eens over de hervormingen die het Amerikaanse bedrijf wil doorvoeren in ons land (lees ook: Milquet kan sociaal conflict bij Brink's niet oplossen). De bonden aanvaarden niet dat de werknemers voortaan moeten werken onder het arbeidersstatuut en willen niet dat de vestiging in Strépy gesloten wordt.

Brink's, dat 30 procent van de markt in handen heeft, maakt echter al enkele jaren verlies in België en wilde beter kunnen concurreren met Group4. Toen de staking in de vestigingen van Hasselt, Gent, Machelen en Strépy twee weken geleden begon, dreigde de directie er meteen mee om de activiteiten in ons land stop te zetten. Zelfs Peter Vansintjan, de kabinetschef van minister Milquet die als sociaal bemiddelaar optrad, vreesde dat een oplossing voor het conflict onmogelijk is.Investeringen

De directie zegt dat ze de activiteiten van Brink's België niet verder kan financieren.

"Het was onze voornaamste betrachting om een gelijkmatige concurrentiële omgeving te creëren in België, een essentiële voorwaarde voor de aandeelhouders om hun investeringen in België verder te zetten en de verliezen nog een aantal jaren te blijven dragen", deelden ze mee na de vergadering.

"Aangezien we onze schuldeisers in België momenteel niet langer kunnen betalen, zijn wij verplicht om overeenkomstig het Belgisch recht het faillissement aan te vragen. Wij betreuren deze situatie ten zeerste voor onze klanten, werknemers en leveranciers die ons de voorbije jaren gesteund hebben", aldus de directie."Patstelling"

De werknemers reageren ondertussen furieus op de beslissing van de directie. "Het was een patstelling waarin nooit echt onderhandeld werd. Dat we zo zouden crashen, lag dus in de lijn van de verwachtingen", vertelde ACV-vakbondssecretaris Marc Geerinck aan de nieuwsdienst van vtm.

"Maar dat de statutenwisseling ervoor gezorgd heeft dat het faillissement zou worden aangevraagd, is een drogreden. Zij raakten er financieel niet uit. Het management heeft fouten gemaakt."

De bonden hopen dat de werknemers snel anders werk in dezelfde sector kunnen vinden. Door het faillissement van Brink's krijgt Group4 immers een monopoliepositie en dat vinden de vakbonden onaanvaardbaar.

Biljetten voor muntstukken

Ondertussen zou bijna één op de twee geldautomaten van BNP Paribas Fortis buiten de banken leeg zijn. Eén op de tien kleinhandelaars moet momenteel ook op andere manieren aan wisselgeld zien te komen. Dat zegt het Neutraal Syndicaat voor Zelfstandigen (NSZ).

De getroffen handelaars vragen volgens de enquête van het NSZ aan klanten om gepast te betalen of doen een beroep op lokale verenigingen om biljetten in te wisselen tegen muntstukken.

"Slechts de helft van de kleinhandelaars in de voedingssector beschikt immers over een betaalterminal omdat het elektronisch betaalsysteem voor veel handelaars met kleine winstmarges te duur is. Naast betalingen per transactie betaalt een handelaar maandelijks ongeveer 20 euro voor de huur van een terminal", legt Christine Watteeuws van het NSZ uit.

Volgende week zou het volgens de banken wel problematischer kunnen worden voor de winkeliers.


Immo

Auto's in de kijker

Jobs in de regio