Jeugd wil herdenkingstraditie op elf november in ere houden

Print

Jeugd wil herdenkingstraditie op elf november in ere houden

Voeren - Traditiegetrouw op elf november, dag van Wapenstilstand, trok de schutterij Sint-Martinus, de oudste vereniging van Voeren, naar de Sint-Martinuskerk waar de oorlogsslachtoffers, de overledenen van de vereniging en hun families tijdens een herdenkingsdienst werden herdacht.
Na de mis trokken muziekgroep en schutters door het dorp naar de oorlogsmonumenten en naar het ereperk van de begraafplaatsen om er de slachtoffers uit beide oorlogen te huldigen. Uiteraard gebeurde dit in het gezelschap van mensen die de tweede WO meemaakten, vaderlandslievende verenigingen en van het college van burgemeester en schepenen en gemeenteraadsleden.

Aan de verschillende monumenten was er een bloemenhulde en werd de Last Post, traditioneel de laatste groet aan de gesneuvelden, door een klaroener gespeeld.

Jef Lemlijn (87 jaar) van 's-Gravenvoeren (zie foto) was tijdens WO II politiek gevangene en werd ondermeer opgesloten in Luik en Hoei. "Ik ontsnapte door de bevrijding net aan de deportatie naar een concentratiekamp in Duitsland", herinnert Jef zich. "Uiteraard blijven er nog weinig mensen van mijn generatie over. Het is daarom een goede zaak dat de schutters van Sint-Martinus en de jongeren onze taak overnemen en deze traditie van eerbetoon op elf november voortzetten. Vandaag brengen we ook speciaal hulde aan Jean Jeuniaux, onze vlaggendrager die onlangs is overleden", vervolgt Lemlijn.

Nico MEENS

Immo

Auto's in de kijker

Jobs in de regio