Wegpolitie wil meer geld voor controles

Print
Wegpolitie wil meer geld voor controles

Wegpolitie wil meer geld voor controles

De wegpolitie slaat alarm. "Alcoholcontroles zijn vooral 's nachts en in het weekend nodig. De werkuren van de politie kosten dan meer en daarvoor is er geen geld", luidt het.

De wegpolitie staat in voor de controles op snelwegen, maar kan die 's nachts of in het weekend niet uitvoeren. "Daar zijn geen centen voor", zegt Paul Scherens van de vakbond ACOD. "De wegpolitie moet een opgelegd aantal ademtests uitvoeren. Bij gebrek aan middelen gebeuren die overdag in de week, en elke bestuurder moet blazen. In het weekend zijn geen controles, terwijl ze dan nodig zijn. Twee derde van de ongevallen in het weekend heeft te maken met alcohol."

Alle politiediensten krijgen geld uit het verkeersveiligheidsfonds, ook wel boetefonds genoemd omdat het gevuld wordt met geld van de verkeersboetes. "We horen nu dat de federale politie de voorbije jaren een spaarpotje van 4,5 miljoen heeft aangelegd en dat geld gebruikt voor de aankoop van een helikopter. Dat geld moet normaal dienen om de verkeersveiligheid te verhogen", zegt Paul Scherens.

Bij de federale politie was gisteren niemand bereikbaar voor commentaar.

AK