14 slechtzienden krijgen blindengeleidehond in De Velinx

14 slechtzienden krijgen blindengeleidehond in De Velinx

14 slechtzienden krijgen blindengeleidehond in De Velinx

Tongeren - “Mijn man noemt onze hond een ‘gentleman’ omdat hij mij voortdurend in het oog houdt”, lacht Gisèle Brodeau (56) uit Tongeren, die gisteren ‘officieel’ - samen met 13 lotgenoten - haar blindengeleidehond kreeg. Thuis-acteur Pol Goossen nam de presentatie voor zijn rekening.
Donderdag werden opvallend veel honden gespot in cc De Velinx. Reden was de symbolische overhandiging van 14 blindengeleidehonden door het Belgisch Centrum voor Geleidehonden (BCG)

Voorzitter Adeline Valkenborg moest noodgedwongen het gebeuren via een webcam volgen vanop haar ziekenhuisbed in Hasselt. Het BCG is al 20 jaar actief in Tongeren. In 1991 verliet de eerste geleidehond het BCG. Sarah kwam terecht bij Danny Putteman uit Diest.

Hij is intussen aan zijn derde hond toe: “Aanvankelijk was ik bang van honden. Eens eentje gehad, wil je niet meer zonder leven. Dankzij die trouwe viervoeter ben je nooit alleen. Ik word ook meer aangesproken op straat. Voor een witte stok gaan de mensen lopen, maar een hond trekt aan.”

Van de 14 honden die werden ‘overgedragen’ aan hun nieuwe baasje blijven er slechts twee in Limburg. Voor de eerste keer in de geschiedenis van het BCG blijft er een hond in de thuisstad achter. Gisèle Brodeau (56) lijdt sinds 4 jaar aan tunnelzicht. Zowat een jaar geleden mocht ze Hooch, een zwarte Labrador, mee naar huis nemen. “Ik zou hem voor geen geld van de wereld willen missen. Morgen vertrekken we op vakantie naar Spanje. We hebben lang moeten zoeken om een hotel met restaurant te vinden waar een hond mee mag.”

Poedel

Ook Maggy Knaepen (72) uit Sint-Truiden lijdt aan tunnelzicht. Meghan is haar tweede koningspoedel. “Mijn vorige heb ik al na een jaar moeten laten inslapen. Hij had een slechte lever. Ik wou absoluut een hond die geen haren verliest. Meghan kwam over van Duitsland. Hij luistert goed en doet wat ik vraag.”

Immo

Auto's in de kijker

Jobs in de regio