Vandeurzen laat 10 jongeren uit jeugdinstelling overplaatsen

Tien jongeren die niet thuishoren in een jeugdinstelling zullen overgeplaatst worden en de doorstroom zal aangepakt worden. Dat is het resultaat van overleg tussen gemeenschapsinstellingen en minister van Welzijn Jo Vandeurzen op donderdag. De vakbonden zijn voorzichtig positief.

ikerremans

Nadat zaterdag een opvoedster van De Zande in Ruiselede werd neergestoken door een 15-jarige jongen, besliste het personeel van de jeugdinstellingen over te gaan tot een 24-urenstaking. Donderdagmiddag vond overleg plaats tussen de vakbonden, de directie van de gemeenschapsinstellingen en Welzijnminister Vandeurzen.

Voor tien jongeren die onterecht verblijven in een van de gemeenschapsinstellingen wordt snel gepaste opvang gezocht. Vanaf volgend jaar is het de bedoeling dat ook 30 plaatsen uit de gehandicaptenvoorzieningen, de zogenaamde MPI's, exclusief omgebogen worden tot plaatsen voor jongeren uit de gemeenschapsinstellingen in ruil voor extra bestaffing en 13.000 subsidie per plaats.

Constructief

"Het was een constructief overleg", liet de christelijke vakbond ACV na afloop weten. "We weten dat dit drama's zoals de steekpartij niet kan uitsluiten, maar er is wel een engagement aangegaan voor een structurele doorstroomoplossing", zei Christoph Vandenbulcke van het ACV.

"Er zijn duidelijke, concrete engagementen gemaakt", zei ook Hilaire Berckmans van de socialistische vakbond ACOD. "Wij begrijpen dat de politieke actoren nu niet verder kunnen gaan. Vanaf 22 november plegen we tweewekelijks overleg met vakorganisaties en de Vlaamse agentschappen voor Personen met een Handicap en Jongerenwelzijn."

Berckmans voegt eraan toe dat er voorlopig dan ook geen nieuwe stakingsaanzeggingen meer ingediend worden.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer