'Slechts' twee derde briefstemmen op tijd

Print
'Slechts' twee derde briefstemmen op tijd

'Slechts' twee derde briefstemmen op tijd

Bij de voorbije federale verkiezingen in juni zijn een kleine 12.000 van de 19.000 stemmen van expats, Belgen die in het buitenland verblijven, tijdig aangekomen. Het ging om de mensen die per brief wilden stemmen. Dat blijkt uit cijfers die sp.a-Kamerlid Bruno Tuybens vroeg van minister van Buitenlandse Zaken Steven Vanackere.

In totaal brachten 33.664 Belgen vanuit het buitenland hun stem uit, een daling van 65 procent in vergelijking met 2007. In dat jaar stemden trouwens 52.000 Belgen alleen al per brief.

Tuybens wil wel erkennen dat de val van de regering erg plots kwam en de organisatie dus niet makkelijk was. Toch vindt hij het een "bedenkelijk argument" om de problemen goed te praten. Na de ontbinding van het parlement volgen immers nog veertig dagen om verkiezingen op poten te zetten, merkt hij op.

De burgemeester van Zwalm wil dan ook een nieuwe procedure. "Het stemrecht vormt de basis van onze democratie. Dit recht werd een deel van onze landgenoten in het buitenland ontnomen. Dit kan en moet anders in de toekomst", besluit hij.