Verpleger riskeert 5 jaar cel voor slaan en afpersing bejaarde

Print
Het openbaar ministerie heeft vijf jaar cel gevorderd voor een 53-jarige thuisverpleger uit Zoersel. Hij wordt vervolgd voor het afpersen en slaan van de hoogbejaarde invalide dame waar hij voor zorgde. De zaak werd dinsdag behandeld voor de Antwerpse strafrechter.

De bejaarde dame en haar zus leden aan een spierziekte, waardoor ze amper konden bewegen en de klok rond verzorging nodig hadden. De beklaagde trok begin jaren negentig bij hen in en maakte zich onmisbaar. Ze stelden een financiële regeling op, waardoor hij na het overlijden van een van de zussen in 1999 al bijna 300.000 euro had gekregen.

Hij bleef volgens de procureur echter steeds meer eisen van de overgebleven zus. Hij sloeg haar, liet de dame in haar uitwerpselen zitten, weigerde haar te wassen en pestte haar net zo lang tot ze hem betaalde.

Een jaar na haar overlijden in 2005 diende haar broer klacht in. De thuisverpleger gaf toe dat hij de vrouw wel eens bij de haren overeind had getrokken, maar dat was volgens hem eigen aan haar behandeling. Hij ontkende de slagen en de afpersing.

Zijn advocaat voerde aan dat er buiten getuigenverklaringen van twijfelachtig allooi geen enkele materiële vaststelling was om de aantijgingen mee te staven. Hij meent dat de familie gewoon niet kan verkroppen dat ze met een verarmde nalatenschap achterbleef en pleitte de vrijspraak.

Het vonnis volgt op 16 november.