Aartsbisschop Sentamu: "Geef racisme niet schuld voor problemen"

Print
Aartsbisschop Sentamu: "Geef racisme niet schuld voor problemen"

Aartsbisschop Sentamu: Geef racisme niet schuld voor problemen

John Sentamu, aartsbisschop van York, heeft jonge zwarte mannen aangespoord om hard te werken om succesvol te worden en niet in de val van criminalieit te lopen.

De in Oeganda geboren Sentamu waarschuwt dat er teveel zwarten verblijven in gevangenissen, jeugdgevangenissen en psychiatrische klinieken. "In deze instellingen verblijven buitenproportioneel veel vrouwen en mannen met een etnische minderheid-achtergrond", klinkt het.
"Als ouders en als natie (Groot-Brittannië, red.) hebben we gefaald ten opzichte van onze kinderen."

Tegen de nieuwe generatie zegt hij: "Je succes in de toekomst ligt niet in geweren, benden, messen of het aanbidden van celebrities. Werk hard aan je opleiding, blijf geconcentreerd en wacht niet tot succes je op een schoteltje wordt aangereikt - want dat zal niet gebeuren."

Koloniale verleden

Sentamu zegt dat de voor het Westen gunstige handelstarieven en het plunderen van voorraden door multinationals de Afrikaanse landen onderontwikkeld hebben, maar hij vindt ook dat de hand deels in eigen boezem gestoken dient te worden; volgens hem schuiven Afrikaanse landen nog te vaak de schuld van hun problemen in de schoenen van hun koloniale overheersers. Hij wijst daarbij op de heersende corruptie en het gebrek aan democratie in vele Afrikaanse landen.