Omnium wellicht duurder

Print
Omnium wellicht duurder

Omnium wellicht duurder

De ominiumverzekering voor auto's wordt wellicht duurder. De verzekeraars hebben de schadelasten de jongste jaren weer zien oplopen.

In 2005 dienden de Belgische verzekeraars van elke 100 euro aan ontvangen premies maar 50 euro weer aan schadevergoedingen uit te betalen. Daarnaast werd 35 euro opgepeuzeld door administratie- en verkoopkosten.

Sindsdien gingen de uitgaven van de verzekeraars in stijgende lijn. Vorig jaar stonden tegenover elke 100 euro aan ontvangen al 66,5 euro aan schadevergoedingen. Inclusief administratie- en verkoopkosten liep dat al op tot 101,6 euro.

Gelukkig slaagden de verzekeraars er nog in om de ontvangen premies tijdelijk met succes te beleggen. Hierdoor hielden ze uiteindelijk op elke ontvangen 100 euro nog 0,2 euro aan winst over.

De verslechtering van de resultaten is het gevolg van een toename van het aantal ongevallen sinds 2007. Bovendien stijgen de gemiddelde kosten per ongeval.

Assuralia, de federatie van de verzekeraars, verwijst verder naar de slechte toestand van heel wat wegen. Dat doet de kans op glasbreuk toenemen.

Burgerlijke aansprakelijkheid

In de burgerlijke aansprakelijkheid - de verplichte autoverzekering, die bij een ongeval schade aan derden dekt - is de toestand (voorlopig) nog iets beter voor de consument. Zo betaalden we met zijn allen vorig jaar als gevolg van de hogere concurrentie maar 1% meer aan premies, terwijl ons voertuigenpark met 1,7% toenam. "Maar ook deze beweging is stilaan tot staan gekomen. Ook hier merken we de invloed van een hoger aantal ongevallen", zegt Assuralia.

JVG