Nu zelfs school afgebrand bij pensioenprotest in Frankrijk

Print

Nu zelfs school afgebrand bij pensioenprotest in Frankrijk

In Frankrijk is dinsdag de nieuwe stakingsdag tegen de pensioenhervorming gewelddadig begonnen. Tijdens de nacht ging een school volledig in de vlammen op en studenten gingen in de clinch met de politie. Maandagavond waren bij rellen al zo'n 300 jongeren opgepakt.

De politie vermoedt dat de brand in de school in Le Mans aangestoken is. Op verschillende plaatsen in Frankrijk, bijvoorbeeld in Nanterre in de Parijse banlieue, was er maandag protest bij de scholen tussen leerlingen en politie.

Intussen neemt de vrees voor brandstoftekorten toe. Al 2.500 tankstations hebben geen druppel brandstof meer door de staking bij de raffinaderijen die al zeven dagen aanhoudt. Op de zevende dag van de spoorstaking zal de helft van de treinen niet uitrijden. Volgens de luchthavenautoriteiten is de helft van alle vluchten op Parijs Orly geschrapt, elders is dat 30 procent.

Sinds vorige week wordt er gemanifesteerd tegen de pensioenplannen van de Franse regering. Die wil de pensioenleeftijd optrekken van 60 naar 62 jaar. Een volledig pensioen zou pas bekomen worden op 67 in plaats van op 65 jaar.

President Nicolas Sarkozy is alvast niet van plan om af te wijken van zijn plannen. Het wetsontwerp is al goedgekeurd door de Assemblée Nationale. Momenteel wordt het besproken in de Sénat met wellicht donderdag de stemming.