Magnette: "De politieke spelletjes moeten stoppen"

Print
Magnette: "De politieke spelletjes moeten stoppen"

Magnette: De politieke spelletjes moeten stoppen

De PS heeft de tekst van Bart De Wever (N-VA) niet helemaal verworpen. "90 procent van de compromistekst was de tekst van preformateur Elio Di Rupo (PS) en daarover bestaat een consensus, maar die 10 procent nieuwe elementen ligt voor ons erg moeilijk." Dat zegt uittredend minister van Klimaat en Energie Paul Magnette (PS).

"De Wever heeft aan de nota van Di Rupo 10 procent nieuwe, en volgens ons partijdige, elementen toegevoegd en die hebben de PS gechoqueerd", vertelde Magnette, die het Nederlands overigens zeer goed beheerst, dinsdag op Radio 1. "Er was De Wever gevraagd de standpunten te verduidelijken, maar hij heeft een tekst geschreven om een Vlaams front te vormen en niet om de twee gemeenschappen dichter bij elkaar te brengen."

Calimero

"Wat nu gebeurd is, is een soort toneelstuk, het zijn politieke spelletjes en die moeten eindelijk eens stoppen." Dat de N-VA-voorzitter zich vernederd voelt, vindt Magnette volledig onterecht. "De Wever speelt te vaak het slachtoffer, hij speelt te vaak Calimero en dat vind ik vreemd. Dit soort politiek waarbij persoonlijke gevoelens worden uitgespeeld, moet stoppen. Politiek is een vervelende en ernstige zaak, geen persoonlijk spel."

Lees hier: "Waarom is het nodig mij zo te vernederen?"

De N-VA verklaarde al dat de partij grote toegevingen doet, maar dat wil Magnette niet gezegd hebben. "Wij doen ook toegevingen, wij zijn zelfs bereid de uitbreiding van Brussel te laten vallen", reageerde de minister. Dat gebeurt wel enkel in ruil voor "een evenwichtig compromis over de splitsing van BHV". "Een unilaterale splitsing, met alleen maar kleine toegevingen voor de Franstaligen, dat gaan we niet aanvaarden."

Liberalen zijn een optie

De PS vindt nieuwe verkiezingen in ieder geval geen optie. "We moeten verder praten, we moeten alles doen om nieuwe verkiezingen te vermijden. Wij blijven beschikbaar, maar het is aan de koning om een initiatief te nemen."

Magnette sluit wel niet uit dat de liberalen nog mee aan de onderhandelingstafel komen zitten. "Praten met de liberalen is niet onmogelijk, en als men denkt dat het makkelijker zal gaan met de liberalen, waarom niet? Maar de liberalen hebben sneller en harder gereageerd dan de andere partijen op de nota van De Wever, dus denken dat het makkelijker zal zijn, lijkt me wat naïef."